att dela känslig information som rör olika länders säkerhet är ingen enkel fråga menar Magnus Norell som forskar inom terrorism
Att dela känslig information som rör olika länders säkerhet är ingen enkel fråga menar Magnus Norell som forskar inom terrorism Foto: TT

Ökat EU-samarbete mot terrorism

1:29 min

Under ministerrådets möte i Bryssel som inleddes under torsdagseftermiddagen kommer en av huvudpunkterna vara hur EU-länderna ska förbättra säkerhetssamarbetet för att bekämpa terrorism.

Men att dela känslig information som rör olika länders säkerhet är ingen enkel fråga menar Magnus Norell som forskar inom terrorism:

– Det har varit notorisk svårt att dela underrättelser som rör säkerhetsfrågor och det beror på att det ofta är känslig information och att man är noga med att skydda sina källor.

Den svenska säkerhetspolisen, Säpo, vill inte uttala sig om samarbetet med andra europeiska säkerhetstjänster men Sveriges inrikesminister Anders Ygeman tycker samarbetet mellan olika länder har förbättrats sedan terrorattentaten i Paris i november. 

– Förbättringar har gjorts men det är ingenting som vi gör i ett slag eller med ett beslut utan det handlar om att bygga upp förtroende mellan polismyndigheterna och säkerhetstjänsterna i de olika länderna. Det är ett ganska långsiktigt och målmedvetet arbete men redan nu fungerar det betydligt bättre än det gjorde tidigare.

Just nu befinner sig Anders Ygeman i Bryssel för att i ett extra ministerrådsmöte samlas kring vad som kan göras för att öka säkerheten inom EU några konkreta åtgärder är enligt Anders Ygeman.

– Frågan om ett flygpassagerarregister som vi måste få färdigt. Vi måste förbättra informationsutbytet mellan länderna och vi måste jobba mer aktivt mot internetoperatörer och leverantörer av sociala tjänster så att polismyndigheterna kan få hjälp med information.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista