Mats-Paulsson,-Säkerhetsdirektör-på-Swedavia.
Mats Paulsson, Säkerhetsdirektör på Swedavia. Foto: Maria Repitsch / Sveriges Radio

Hög säkerhetsnivå på europeiska flygplatser

2:27 min

Vaksamheten på europeiska flygplaster har ökat efter tisdagens terrorattack i Bryssel.

Svenska flygplatser ska ha en ökad närvaro och synlighet av polis och säkerhetsvakter. Det ska öka tryggheten för resenärerna, säger Mats Paulsson, säkerhetsdirektör på Swedavia.

–Just nu så ligger vi kvar på den säkerhetsnivå som vi har. Vi har ett nära samarbete med polis och säkerhetspolis för att ha rätt nivå på säkerheten. 

På svenska flygplatser har man fått instruktioner från polis och säkerhetspolisen om att tryggheten för allmänheten ska upprättas av polis, vakter och informationspersonal som ska vara synliga och tillgängliga för allmänheten och resenärer.

I Frankrike har man gått ett steg längre, genom att ge polisen tillstånd att få kontrollera väskor och bagage även på öppna och publika platser på flygplaster. Alltså även bland dem som bara uppehåller på flygplatsområdet. Det innebär också utanför säkerhetsområdet, säger en person med insyn i säkerhetsarbetet. 

– Franska polisen har rätt att kontrollera allas väskor och bagage på flygplaster och då även de personers väskor som befinner sig utanför flygplatsers säkerhetsområden. 

I Tyskland har den nationella polisen utökat bemanningen och synligheten på flygplatserna i likhet med Sverige. Men man vill inte uppge för Ekot med hur många fler poliser man har i sin bemanning idag. 

Flygplatsen Zaventem i Bryssel är fortsatt stängd fram till söndag. Där har ingen annan än polis just nu tillträde till flygplatsen av utredningstekniska skäl.

Men flygplatspersonalen samlar in namn på personer som tvingades lämna sina väskor och tillhörigheter på flygplatsen i samband med att flygplatsen utrymdes vid tisdagens terrorattack, säger Nathalie Van Impe kommunikationschef för flygplatsen Zaventem.

– När flygplatsen utrymdes i tisdags så lämnade alla sina tillhörigheter på flygplatsen. Det handlar om handbagage, av flygplatsen kontrollerat bagage som redan hade checkats in eller som redan lastats in i flygplanen.          

Det kan handla om så många som ett tusental personer som befann sig på flygplatsen i tisdags och som nu ska återfå tillhörigheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista