Montage Anders Ygeman Gränskontroller
Foto: TT.

EU:s yttre gräns ska stärkas

1:00 min

På det extrainsatta ministerrådsmötet i Bryssel ikväll enades EU:s justitie- och inrikesministrar bland annat om att stärka kontrollen vid EU:s yttre gräns. Ministrarna kom också överens om att skynda på införandet av det omstridda pnr-register, som ska ge polisen tillgång till flygbolagens passagerarinformation. Redan i april vill ministrarna att registret ska vara på plats.

– Det handlar om att få PNR-systemet på plats, det handlar om att få till systematiska kontroller av EU-medborgare och tredjelandsmedborgare vid EU:s yttre gräns, och att ha ett system för fingeravtrycksigenkänning, säger Ygeman.

I det gemensamma uttalande som blev resultatet av kvällens möte här i Bryssel skriver man bland annat att man vill skynda på införandet av passageraruppgifter som det talats om länge. Redan i april ska det vara på plats.

– Förhoppningsvis kommer vi få en uppgörelse med parlamentet på plats.  Det har tyvärr dragits i långbänk alldeles för länge, säger Ygeman.

Uttalandet efter dagens möte ser Anders Ygeman som en kraftfull solidaritetsdeklaration med Belgien som visar vägen framåt för terrorbekämpning.

Vad gäller uppgifter om att Belgiska säkerhetstjänsten ska ha känt till uppgifter om en attack vill Ygeman inte uttala om sig förrän informationen har klarnat.

En annan viktigt punkt i det gemensamma uttalandet är vikten av informationsutbyte mellan EU:s medlemsländer. Det handlar om tillit menar Ygeman, när man ska utbyta information.

– Den finns där men behöver förstärkas.

För att stärka informationsutbytet mellan EU:s säkerhetstjänster kommer Sverige att placera mer personal hos Europol, säger Anders Ygeman.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista