I kväll protesterade några tusen människor i Belgrad mot domen.
I kväll protesterade några tusen människor i Belgrad mot domen. Foto: TT

Många serber tycker att domen mot Karadžić är orättvis

1:44 min

Under fredagen fälldes den före detta bosnienserbiske ledaren Radovan Karadžić av FN:s krigsbrottsdomstol i Haag för bland annat i Srebrenica till 40 års fängelse.

Den politiske analytikern Dejan Vuk Stankovic vid Belgrads universitet säger att vanliga människor i Serbien anser att domen är orättvis.

– Vanliga människor i Serbien tycker att domstolen i Haag är orättvis eftersom den dömde Radovan Karadžić till 40 års fängelse, berättar Dejan Vuk Stankovic.

Att det även finns bosnier och kroater som dömts glöms lätt bort, menar han. I kväll protesterade några tusen människor i Belgrad mot domen.

Under kriget var Radovan Karadžić president för den självutropade Serbiska republiken i Bosnien Hercegovina.

Han fälls på tio av elva åtalspunkter och döms för bland annat brott mot mänskligheten, mord och förföljelse. Han fälls för folkmord på omkring 8 000 män och pojkar i Srebrenica 1995.

Karadžić fälls också för krigsbrott och brott mot mänskligheten för den 44 månader långa belägringen av Sarajevo. Dessutom är han skyldig till brott mot mänskligheten i flera andra städer men han frias för folkmord i de städerna, enligt domstolen.

Karadžić åtalades redan 1995 men kunde gripas först 2008 i Belgrad. Året därpå började rättegången som höll på till 2014.

Han själv hävdar att han är oskyldig och kommer att överklaga domen.

För bosnierna är domen välkommen men den kommer väldigt sent, säger Armin Hadzic som är ordförande i den bosnisk-Hercegovina organisationen Apu Network i Stockholm.

– Tyvärr väldigt försenad för det har skett stor skada i och med att det tagit så otroligt lång tid innan den här domen kom, men så klart bättre sent än aldrig, säger Armin Hadzic.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista