Maskerade och tungt beväpnade poliser på gata
Polisinsatser gjordes på flera platser i Bryssel. Foto: NICOLAS MAETERLINCK

Flygplatsbombarens dna hittat i Bataclan

3:55 min

Dna från Najim Laachraoui, en av självmordsbombarna på Bryssels flygplats, har hittats på flera föremål som användes under terrorattackerna i Paris den 13 november – bland annat i konserthallen Bataclan.

Samtliga bombmän i Bryssel är nu identifierade. 

Samtidigt har tre gripanden skett på olika platser i Bryssel. I samband med polisinsatserna har flera kraftiga smällar hörts. Explosionerna ska vara kontrollerade sprängningar.

Enligt åklagare har gripandena skett i Schaerbeek, Forest och Saint Gilles i Bryssel.

En av de misstänka blev skjuten i benet vid gripandet. Personerna tros ha kopplingar till den misstänkte terrorist som greps i Paris i går.

Enligt brittiska BBC har gripanden gjorts på flera håll i Europa i samband med utredningen av terrordåden. En person ska ha gripits i Paris, och två i Tyskland.

Under natten till fredagen kom uppgifter om att belgiska insatsstyrkor gripit sex personer. Gripandena gjordes efter att man utfört flera räder runt om i Bryssel. Tre av de misstänkta greps utanför den federala åklagarens kontor mitt i centrum. Den federala åklagaren har bekräftat att sex personer gripits men vill inte säga mer än så.

Tidigt i morse rapporterade belgisk public service (RTBF) att ytterligare en person gripits i utkanterna av Bryssel. Men det har hittills inte bekräftats från officiellt håll.

Timmar efter att det kom information om de gripanden som gjorts under natten landade USA:s utrikesminister John Kerry i Bryssel. Han träffade bland annat Belgiens premiärminister och kung Philippe för att visa att framföra USA:s sympatier och visa att man stödjer landet i denna svåra tid.

Även i Frankrike greps en person i går, misstänkt för att ha långtgående planer för att utföra en terrorattack. En belgisk tjänsteman säger till nyhetsbyrån AP att den person som gripits i Frankrike dömdes i sin frånvaro i Belgien, i juli förra året. Han uppges vara 34 år och dömdes förra året för att vara en del av ett nätverk som rekryterade personer för att åka ner och strida i Syrien.

I Bryssel fortsätter samtidigt arbetet med att identifiera offren för självmordsattackerna i tisdags. En process som kan ta flera veckor. Men i dag uppgav Hollands utrikesminister att tre holländska medborgare, en kvinna och två syskon, fallit offer för terrorattackerna i Bryssel.

Det kommer även uppgifter om att två amerikanska medborgare fallit offer för terrorattackerna i Bryssel, uppger amerikanska tjänstemän.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista