Protester mot Obamas besök i Argentina Foto: Pablo Martinez Monsivais och Victor R. Caivano / AP
Protester mot Obamas besök i Argentina Foto: Pablo Martinez Monsivais och Victor R. Caivano / AP

Obama sörjde Argentinas juntaoffer

1:18 min

Barack Obama var igår på besök i Argentina och besökte bland annat minnesmonumentet för offer under militärdiktaturen. Igår var det 40 år sedan statskuppen i Argentina, och Obama sa att USA varit för långsamma med att stå upp för de mänskliga rättigheterna.

– USA måste reflektera över det faktum att vi inte levt upp till våra egna ideal. Vi var för långsamma att försvara de mänskliga rättigheterna under militärdiktaturen, sa Barack Obama under en pressträff vid minnesmonumentet för diktaturens offer i Buenos Aires.

Historien stod i fokus för Barack Obamas besök i Argentina. Han lovade att offentliggöra dokument som visar USA:s roll under och efter statskuppen, inklusive interna papper från den amerikanska militären och underrättelsetjänsten.

Obamas Latinamerikaresa, med besök i Kuba och Argentina, är ett försök att förändra USAs roll på kontinenten. De senaste dagarna har Obama flera gånger upprepat att han vill begrava den gamla retoriken och agerandet under kalla kriget, och bygga en ny relation.

Detta sker samtidigt som många länder i Latinamerika går igenom politiska omvälvningar. Den radikala vänstern har lidit flera bakslag: Argentina har för första gången på över ett decennium en högerregering, i Venezuela kontrolleras parlamentet numera av oppositionen, och i Bolivia förlorade president Evo Morales nyligen en folkomröstning om att ställa upp för ytterligare en mandatperiod.

Det politiska skiftet gör det onekligen lättare för USA att närma sig kontinenten. Den anti-imperialistiska retoriken har tonats ner och idag styrs många av länder istället av den progressiva vänstern eller center-höger-regeringar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista