En 20-årig kvinna som kidnappades av extremistgruppen Boko Haram träffade journalister förra året och berättade om tiden i fångenskap.
En 20-årig kvinna som kidnappades av extremistgruppen Boko Haram träffade journalister förra året och berättade om tiden i fångenskap. Foto: Lekan Oyekanmi/TT.

800 fritagna från Boko Haram

1:26 min

Nigerianska soldater har fritagit över 800 personer som hållits som gisslan av extremistgruppen Boko Haram i flera byar i nordöstra delarna av landet.

Boko Haram, som är lierat med IS, har periodvis kontrollerat stora områden i nordöstra Nigeria, men pressas nu tillbaka alltmer. Den nigerianska armén uppger nu att över 800 människor har fritagits i ett flertal byar som kontrollerats av Boko Haram. Bara i byn Kusumma fritogs 520 människor och över 300 kunde befrias i elva andra byar i delstaten Borno.

Arméns talesman Sani Usman uppger att över 20 Boko Haram-krigare dödades i konfrontationerna och att en gripits vid liv. Dessutom har vapen, ammunition och fordon beslagtagits. Det är ännu oklart om några av de över 200 skolflickor som kidnappades i Chibok för snart två år sedan finns bland de fritagna.

Samtidigt kom uppgifter om att 14 kvinnor kidnappats av Boko Haram i en angränsande delstat som också drabbats hårt av Boko Haram – Adamawa.

Över 17 000 har dödats sedan Boko Haram inledde sin väpnade kampanj 2009 och över två miljoner människor har tvingats på flykt.

En multinationell styrka bestående av soldater från Nigeria och grannländerna Niger, Tchad och Kamerun har på senare tid lyckats skärma av terrorgruppen alltmer, som istället för direkta angrepp mot byar och samhällen nu inriktat sig på att lägga ut vägminor och använda sig av självmordsbombare, ofta unga flickor som hjärntvättats att spränga sig själva i luften.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista