Två maskerade poliser under en poliskontroll av bilar i förorten Schaerbeek.
Två maskerade poliser under en poliskontroll av bilar i förorten Schaerbeek. Foto: Alastair Grant/TT.

Identifiering av Brysseloffer dröjer

Det kan ta veckor att identifiera offren i Bryssel. Samtidigt fortsätter jakten på svar om dåden som skakat EU:s hjärta och i samband med utredningen har sex personer gripits.

Det har gått tre dagar sedan den belgiska huvudstaden utsattes för de brutala självmordsdåd som krävde minst 31 människoliv.

Fortfarande har ingen av kropparna som förts till bårhuset från flygplatsen och tunnelbanan formellt identifierats och processen kan komma att ta flera veckor.

– Antalet icke-identifierade personer är mycket, mycket ovanligt. Det är en "öppen" katastrof, det fanns ingen lista över vem som befann sig i tåget eller på flygplatsterminalen, säger den federala polistalespersonen Michael Jonnois till nyhetsbyrån AFP.

Det mödosamma arbetet med identifieringen innebär att familjer från hela världen står inför en lång och plågsam väntan innan de kan få en slutgiltig bekräftelse på att deras nära och kära finns bland offren. Experter samlar ihop tillhörigheter som plånböcker och smycken tillsammans med uppgifter om vikt, längd och hårfärg.

– Vi vill vara hundra procent säkra. Vi kan inte tillåta oss det minsta tvivel, säger Jonnois.

I samband med polisutredningen greps sex personer runt om i Brysselområdet sent i torsdags kväll.

De båda bröder som har identifierats som två av självmordsbombarna i Bryssel, Khalid och Ibrahim El Bakraoui, var kända av amerikanska myndigheter och fanns på terrorhotlistor i landet, rapporterar tv-kanalen NBC.

Den militanta jihadistgruppen Islamiska staten (IS) har tagit på sig dåden.

USA:s utrikesminister John Kerry ska i dag besöka Bryssel för att visa solidaritet. Han kommer att hedra offren på flygplatsen och träffa EU-tjänstemän.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista