Lantbrukare i protest på vägarna

Landets bönder struntar i att det är långfredag. Traktorer blockerar påsktrafiken på flera håll i landet.

Just nu beger sig många av landets lantbrukare ut med sina traktorer för att protestera mot det som de kallar för landsbygdsdöden. Traktorer har rullat i flera mil för att ansluta till manifestationer som hålls på flera orter i landet — från Höör i Skåne till Birsta strax utanför Sundsvall.

Lantbrukare Fredrik Nordin, vice ordförande i Landsbygdsupproret, har åkt från Härnösand och är nu på väg mot det stora köpcentrat i Birsta.

- Vi är 40-50 traktorer som är på väg dit nu, och vi tänkte få vanliga Svenssons att öppna ögonen för landsbygden. Sverige överlever inte utan landsbygden, säger han till TT.

Syftet är bland annat att få fler att köpa mat från det svenska lantbruket — istället för att handla importerade livsmedel, berättar han.

- Vi kör genom Timrå och folk vinkar och gör tummen upp. Men sedan i butiken glömmer de bort det här och handlar det billigaste istället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista