Tidningar och mediehuset Schibstedts
Polisen har inlett en förundersökning. Foto: TT

Åklagare: Samma personer ligger bakom cyberattackerna

1:24 min

Åklagarmyndigheten tror att samma personer utfört de tre cyberattacker som stängt ner flera svenska mediesajter sen i lördags. Myndigheten för samhällsskydd tror också att attackerna kommer att fortsätta.

I torsdags drabbades de svenska mediehusen av ytterligare en cyberattack, den tredje på en vecka.

Kammaråklagare Mats Ljungqvist på internationella åklagarkammaren i Stockholm är förundersökningsledare för fallet, som utreds som grovt dataintrång.

Han vill inte närmare gå in på varför myndigheten tror att samma gärningsmän ligger bakom de tre attackerna.

– Våran huvudhypotes är att det är samma gärningsman eller gärningsmän som ligger bakom de här attackerna, och det kommer vara vår huvudhypotes tills vi kan säga något annat. Det vi tittar på just nu är modus och jämför gårdagens attack med de tidigare attackerna, säger Mats Ljungqvist.

Mats Ljungqvist säger att man säkrat vissa spår, men att inga förhör hållits ännu. Utredningen fortsätter med hjälp av polisens nationella It-brottscenter.

Attackerna kopplas till det nu raderade twitterkontot -notJ, som varnade för attacker redan i lördags.


– Man riktar sig mot media av det skälet att media på något sätt ska publicera nyheter eller annan journalistik som av något skäl inte är vad gärningsmannen eller gärningsmännen uppfattar som riktig, säger Mats Ljungqvist.

Attacken i lördags gjorde att flera nyhetssajter släcktes ner ett tag. De efterföljande två har haft mindre påverkan. Men de tre attackerna tillsammans beskrivs som några av de största i modern svensk historia av Mats Ljungqvist.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har teknisk bevakning på ärendet och har erbjudit assistans till de drabbade operatörerna.
It-säkerhetschef Ann-Marie Alverås Lovén beskriver attackerna som klassiska överbelastningsattacker, och tror att de kommer att fortsätta.

– Om såna här angrepp blir lyckade och de får väldigt mycket uppmärksamhet så finns det en tendens till att de återkommer några gånger. Överbelastningsattacker som ett generellt fenomen är tyvärr något som kommer fortsätta att förekomma. Men de som angrips kommer vara annorlunda beroende på vad man vill uppnå, säger Ann-Marie Alverås Lovén.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista