Bild på Cumhuriyets chefredaktör Can Dündar som är en av de åtalade.
Bild på Cumhuriyets chefredaktör Can Dündar är en av de åtalade. Foto: Dominique Soguel

Rättegång mot journalister testar turkisk yttrandefrihet

Tomas Thoren direkt från Turkiet
2:29 min

Rättegången mot två av Turkiets mest kända journalister har återupptagits i dag. De riskerar fängelse anklagade för att ha avslöjat statshemligheter i ett mål som ses av många som ett test av yttrandefriheten i Turkiet.

Frilansjournalisten Tomas Thorén följer förhandlingarna för Ekots räkning. 

På vilket sätt har det här målet med yttrandefrihet att göra?

– Det är ett uppmärksammat fall eftersom de står anklagade för spioneri efter att ha publicerat en artikel som påstås visa hur den turkiska säkerhetstjänsten var inblandad i att leverera vapen till syriska oppositionsgrupper.

– President (Recep Tayyip) Erdoğan har reagerat väldigt starkt på det här och kallat de här journalisterna förrädare och spioner. I dag tog det knappt en timme innan domaren bestämde, på åklagarens begäran, att besluta att rättegången ska hållas bakom lyckta dörrar vilket gör att många befarar att det innebär att de kommer dömas hårt.

Varför är den här artikeln om vapenleveranser så känslig egentligen?

– Det här med syriska oppositionsgrupper och vapenleveranser till dem är en mycket känslig fråga för Turkiet och presidenten. Sedan har vi en situation där pressfriheten är under attack i Turkiet. Det är mycket svårt att ställa kritiska frågor och göra kritisk rapportering om frågor som är känsliga för den turkiska regeringen. På många sätt är det en symbolisk rättegång.

När vet vi hur det går?

– Det är en rättegång som väntas pågå länge, det som folk väntar på nu är om de två journalisterna ska få vara på fri fot medan rättegången pågår. De har tidigare förvarats i fängelse i väntan på rättegången, men sedan bestämde Högsta domstolen i Turkiet att de skulle bli försatta på fri fot vilken president Erdoğan reagerade på genom att inte erkänna beslutet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".