IS-krigare till vänster och Abd ar-Rahman Mustafa al-Qaduli till höger

Uppgifter: IS andreman dödad i räd i Syrien

  • Islamiska statens näst högste ledare har dödats i en räd i Syrien, enligt uppgifter till NBC och The Daily Beast.
  • Det ska röra sig om Abd ar-Rahman Mustafa al-Qaduli, en religiös ledare med titeln "haji imam".
  • USA:s försvarsminister Ash Carter håller presskonferens.
  • Ekot sänder direkt. 

Martin Johansson:

Hej och välkomna till Ekots liverapportering!
Från och med 15.42 sänder vi live här på webben i samband med USA:s försvarsminister Ash Carter presskonferens. Enligt uppgifter till CNN handlar presskonferensen om att IS andreman i Syrien dödats i en attack.

15:43, 25 March 2016

Martin Johansson: Mannen kallas för Haji Imam, hans riktiga namn är Abd ar-Rahman Mustafa al-Qaduli. Han ska ha dödats i ett amerikanskt flyganfall.

15:46, 25 March 2016

Martin Johansson: Presskonferensen ska hållas i Washington inom kort.

15:46, 25 March 2016

Martin Johansson: Inger Arenander, SR:s USA-korrespondent: Det är otroligt viktigt för USA att visa att man når framgångar i Syrien. Enligt amerikanska medier dödades Haji Imam för ett par veckor sen, men det meddelas i dag. Det är oklart om det kan ha något att göra med attackerna i Belgien att man meddelar det så sent. En konferens ska hållas i nästa vecka om begränsning av radioaktivt material, för att undvika att rörelser kan göra så kallade "dirty bombs".

15:51, 25 March 2016

Martin Johansson: Nu inleds presskonferensen i Washington

15:51, 25 March 2016

Martin Johansson: Ash Carter: USA är i dag mer hängivna till våra europeiska vänstater än någonsin. Våra fiender är de samma. Jag ska uppdatera er om våra rörelser den senaste tiden: Vi har riktat in sig på IS ledarkabinett. Häromdagen dödades Haji Imam.

15:53, 25 March 2016

Martin Johansson: Dödandet av ledaren kommer hindra IS rörelse i Syrien och Irak. Det är den andre IS-ledare som vi oskadliggjort under den här månaden.

15:54, 25 March 2016

Martin Johansson: Vi har försvårat IS möjlighet att röra sig mellan Mosul och Raqqa. Vi fortsätter vår starka press mot IS i Mosul. Vi tror att våra aktioner har varit framgångsrika och skadat IS. Vi har momentum och kommer fortsätta arbeta med våra allierade i dessa aktioner. I går talade jag med min saudiska motpart, vi kom överens om att skapa ett försvarssamarbete i Mellanöstern. Det kommer stärka vår kamp mot IS.

15:57, 25 March 2016

Martin Johansson: Nu är det frågestund

15:57, 25 March 2016

Martin Johansson: Ash Carter påpekar att de inte kommer gå in på detaljer.
Fråga: Dog Haji Imam i Syrien? Vad betyder det här dödsfallet? Ersätts inte bara ledarna?

15:59, 25 March 2016

Martin Johansson: Carter: Ledare kan ersättas, men de här ledarna har varit med länge och är erfarna. Att utplåna dom är ett viktigt mål och ett viktigt resultat. Men de kommer ersättas. Så sammantaget är det viktigt men inte tillräckligt.

15:59, 25 March 2016

Martin Johansson: Inger Arenander i studion: Någr intressanta saker kom upp. Han kallar Imam för IS finansminister som hade för uppgift att finansiera IS. Att han menar att det här är ett slag för IS.
Joseph Dunford, den fyrastjärnige generalen talar om att man de irakiska styrkorna fått stöd av amerikanska marinsoldater. Han indikerade också att de stridande krafterna i Irak och Syrien kommer få mer resurser. Han sa också att det här inte handlar om stridande trupper på marken. Där finns en flytande gräns mellan stridande trupper på marken och rådgivning till de irakiska trupperna. Administrationen har uteslutit soldater på marken, men man har utökat den rådgivande personalen.
Det här är en fråga i den amerikanska politiken just nu, där både Ted Cruz och Donald Trump krävt mer resurser mot IS. Men bägge talar om bombning från luften. Men det finns en kritik mot Obamas taktik.

16:06, 25 March 2016

Martin Johansson: Ekots reporter Johan-Mattias Sommarström: Iman släpptes ur fängelset 2012, som en av många jihadister som släpptes som nån slags goodwillgest. Många av dem gick med i Al Qaida, andra gick med i IS. Om han är död anses det vara ett hårt slag mot organisationen.

16:08, 25 March 2016

Martin Johansson: Nu pratar vår reporter Hewa Abdelzadeh i studion om de senaste händelserna i Bryssel. Mer om det går att läsa här:
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6397826

16:11, 25 March 2016

Källor inom militären säger att Abd ar-Rahman Mustafa al-Qaduli dödades tidigare den här månaden.

I dag har också syriska regeringsstyrkor erövrat en av IS ställningar i den världsarvsklassade staden Palmyra, enligt statliga medier och Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar utvecklingen från Storbritannien.

Syrisk tv uppger med hänvisning till en militär källa att regeringsarmén och regimtrogen milis intagit det antika citadellet, beläget på en strategisk höjd nordväst om staden.

Enligt den statliga syriska nyhetsbyrån Sana pågår strider även nära Palmyras ruiner, som härstammar från romarriket. Framryckningen uppges få understöd av ryskt bombflyg.

Palmyra har kontrollerats av IS sedan i maj i fjol. Gruppen har sedan dess förstört flera historiskt viktiga tempel och gravar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista