En karavan med IS-krigare på bilar
Foto: Maya Alleruzzo

Pentagon vill ha ny offensiv i Irak

1:30 min

Det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon kommer att föreslå för president Barack Obama att öka landets militära närvaro i Irak.

Målet är att hjälpa de irakiska styrkorna att återta Iraks största stad Mosul som kontrolleras av terrorgruppen IS.

I veckan bekräftade USA att cirka 200 soldater och artilleri fanns i norra Irak för att stödja den irakiska framryckningen.

Beskedet kommer efter att efter att det offentliggjorts att IS näst högste ledare, den inofficiella finansministern, dödats i Syrien.

– Vi eliminerar systematiskt Islamiska statens ledarskikt. Den här veckan har amerikansk militär dödat flera nyckelpersoner inom IS, bland de Hajji Imam som var en av de högst uppsatta ledarna, sade USA:s försvarsminister Ashton Carter på en presskonferens i går.

Hajji Imam fungerade som andreman och finansminister inom IS. Han uppges ha trätt in som ledare för hela organisationen när den egentlige ledaren al Baghdadi varit frånvarande eller skadad.

Enligt Carter har flera personer med ledande befattningar inom IS dödats den senaste tiden, en av dem är Omar al Shishani, befälhavaren som med sitt karaktäristiska röda skägg blivit något av terroristernas affishnamn.

USA menar att de nu tillfogat IS tillräcklig skada för att ha försvagat gruppen och Ashton Carter säger också att IS förlorar terräng runt Mosul i Irak, där en offensiv inleddes i går för att ta tillbaka kontrollen över landets näst största stad från extremisterna.

På presskonferensen i Washington väcktes frågor om USA:s taktik, och om inte IS enkelt kan ersätta en ledare med en annan. Ett uttalande som Ashton Carter delvis höll med om.

– Ledare kan ersättas, men de här ledarna har varit med länge och är erfarna. Att utplåna dom är ett viktigt mål och ett viktigt resultat. Men de kommer ersättas. Så sammantaget är det viktigt men inte tillräckligt, sa Carter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista