Ambulanspersonal tar hand om offer efter terrorattacken i tunnelbanan vid Maalbeek.
Ambulanspersonal tar hand om offer efter terrorattacken i tunnelbanan vid Maalbeek. Foto: PHILIPPE HUGUEN/TT

Rättsmedicinalverket hjälper till med identifiering

1:45 min

Rättsmedicinalverket har fått en fråga om att hjälpa till i arbetet med att ta reda på vad som hänt de två svenskar som fortfarande saknas efter attentaten i Bryssel tisdags.

I nuläget handlar det om att ta fram DNA-profiler på anhöriga till de saknade.

– Vi har fått en fråga om DNA-profilering av anhöriga, och vi har löpande kontakt med polisen, som är vår uppdragsgivare, säger Cajsa Älgenäs är enhetschef för rättsgenetik på Rättsmedicinalverket.

Varför behöver man göra en sådan profilering?

– För att ha ett referensmaterial att kunna jämföra med en DNA-profil från en avliden.

Två svenskar saknas efter självmordsdåden i tisdags, och enligt uppgift ska de båda ha befunnit sig i närheten av attentatsplatserna i Bryssel.

Rättsmedicinalverket har nu fått en fråga om att hjälpa till med identifieringen.

Däremot är det i nuläget inte aktuellt att skicka svenska experter till Bryssel.

– Som det ser ut nu så har vi frågan om DNA-profilering och vi har inte fått något annat uppdrag i dagsläget, säger Cajsa Älgenäs.

Arbetet med att identifiera offren för terrorattentaten är komplicerat och kommer att ta tid.

Vid större olyckor och andra katastrofer görs identifieringen alltid enligt en standardiserad process utifrån internationella riktlinjer.

– Identifieringsarbetet kan göras på olika sätt, antingen tar man hjälp av DNA, fingeravtryck eller tandkort, det beror på i vilket land olyckan har inträffat och vilka metoder som passar för just den situationen för att göra det så effektivt som möjligt.

– Hela processen med att sätta upp en obduktionslinje och ta hand om avlidna och samla in prover från anhöriga tar tid, och det är inte ovanligt att det tar lång tid, säger Cajsa Älgenäs på Rättsmedicinalverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista