Polis på Petersplatsen i Rom.
1 av 3
Polis på Petersplatsen i Rom. Foto: Beatrice Janzon
Påven hälsar på migranter vid ett asylcenter.
2 av 3
Påven hälsar på migranter vid ett asylcenter. Foto: l'Osservatore Romano
Säkerhetsvakt vid Pantheon i Rom.
3 av 3
Säkerhetsvakt vid Pantheon i Rom. Foto: Beatrice Janzon

Stärkt säkerhet kring påven efter terrorhot

2:15 min

På många platser i Europa är oron stor nu inför nya attentat. Italien har hotats av IS flera gånger, också med hot riktade mot påven.

Och under påsken nu, den viktigaste helgen i Italien, där påven deltar i enorma evenemang är det extra spänt. Säkerheten i Vatikanen har stärkts alltmer.

– Jag är väldigt rädd efter attentaten i Bryssel där säkerheten skulle vara väldigt bra. Här i Rom känner jag mig mycket rädd eftersom påven finns här och det är ett centrum för katolicismen, säger ekonomistudenten Claudia Campodonico.

Påven Franciskus har inlett påskhögtiden med en mässa i Castelnuovo di Porto norr om Rom för 900 personer, de flesta båtflyktingar. Påven tvättade fötterna på unga flyktingar från olika trossamfund, det skulle symbolisera att respekt är vägen till fred. Påven betonade hur alla stod tillsammans från olika religioner.

- Muslimer, hinduer, katoliker, kopter, evangeliker..., sade påven.

I dag ska han leda en stor procession vid Colosseum och på söndag en mässa på Petersplatsen med tusentals människor, många pilgrimer.

Påven vägrar ha skottsäker väst på sig trots hot från terroriströrelsen IS. Tidigare har tillslag gjorts mot en cell som misstänktes planera attentat.

Efter Parisattentaten i november stärktes säkerheten i Vatikanen. Nu finns långa stängsel som avgränsar områden, trafiken har letts om. Påven Franciskus har fördömt terrordåden i Bryssel och kallat det för en grym fundamentalism.

Det ger en trygghet att se militärer på tunnelbanan och fler poliser ute nu, säger Rom-bor och tycker att myndigheterna här verkar göra ett bra arbete.

- Men det går aldrig att vara helt säker, poängterar juveleraren Maurizio Valentini.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista