Britta Leijon, ordförande i ST, tycker att Regeringskansliet ställer för låga krav på bemanningsföretagen
Britta Leijon, ordförande i ST, tycker att Regeringskansliet ställer för låga krav på bemanningsföretagen Foto: Claes Aronsson/Sveriges Radio

Facket kritiserar regeringskansliet

2:01 min

Regeringskansliet får kritik för att det inte kräver kollektivavtal av bemanningsföretag som hyr ut personal till kansliet.

Fackförbundet ST tycker dessutom att regeringskansliet pressar priserna för bemanningstjänster för mycket i en pågående upphandling.

– Eftersom man lagt sig på en låg nivå och inte kräver kollektivavtal blir vi väldigt fundersamma på om regeringskansliets upphandlingar ska se ut så här, säger Britta Lejon som är ordförande för fackförbundet ST.

– Här har vi en regering som försöker slåss för kollektivavtal och ordning och reda på arbetsmarknaden och sedan går dess egen förvaltning ut med den här typen av väldigt problematiska upphandlingar.

Vissa delar av regeringskansliet har ett "väsentligt" behov av bemanningspersonal för att verksamheten ska fungera. Det berättar kansliet i ett dokument som skickats ut till bemanningsföretag.

Det är personal inom ekonomi, juridik och administration som behövs på departementen. Senast på tisdag ska bemanningsföretagen som vill vara med i en ny upphandling ha skickat in sina erbjudanden.

Fackförbundet ST får stöd av regeringen i sin kritik mot upphandlingen.

– Jag har stor förståelse för fackets kritik och sedan regeringen tillträdde har vi jobbat för att det ska bli möjligt att ställa just den typen av sociala krav, arbetsrättsliga krav, säger Annelie Roswall-Ljunggren som är statssekreterare på finansdepartementet.

Att kravet på kollektivavtal inte ställs i alla upphandlingar i dag beror framför allt på att lagstiftningen är otydlig. Det finns en risk att upphandlingen överklagas om kravet skrivs in. Regeringen hoppas därför få igenom en ändring som ska göra lagen tydligare från och med nästa år.

Men fackets kritik mot upphandlingen av bemanningstjänster på regeringskansliet stannar inte vid kravet på kollektivavtal.

ST:s ordförande Britta Lejon tycker dessutom det är märkligt att säkerhetskontrollen av de personer som hyrs in av regeringskansliet ska skötas av bemanningsföretagen.

– Vilken kompetens kommer de här företagen ha att klara av att göra det här på ett tillräckligt säkert sätt. Vi är rädda att man skaffar sig stora problem med den här upphandlingen, säger Lejon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista