En person greps i den stora polisinsatsen i stadsdelen Schaerbeek. Foto: TT
En person greps i den stora polisinsatsen i stadsdelen Schaerbeek. Foto: TT Foto: PATRIK STOLLARZ

Terrormisstänkta gripna i Belgien och Tyskland

1:42 min

Polisen fortsätter sina räder i och omkring Bryssel och har gripit flera misstänkta efter tisdagens terrorattacker. Även i Tyskland har gripanden gjorts.

Långfredagen blev dramatisk när belgisk polis grep ytterligare tre personer. I stadsdelen Schaerbeek i Bryssel greps en person efter en stor polisinsats. Mannen, som skottskadades i benet av polisen, uppges ha haft en väska med explosiva ämnen. I samband med insatsen sprängde polisen tre objekt som man misstänkte vara just explosiva.

Enligt det belgiska public service-bolaget RTBF säger borgmästaren i Schaerbeek att den misstänkte har kopplingar till tisdagens terrorattacker på flygplatsen Zaventem och en tunnelbanestation i Bryssel.

Den federala åklagaren uppgav att detta var ett av tre olika gripanden som gjorts i Bryssel under fredagen. Samtliga ska enligt åklagaren ha kopplingar till gripandet i Paris under torsdagen, då en islamist som dömts till 10 års fängelse i sin frånvaro i Belgien i fjol greps. Han misstänks ha varit involverad i långtgående planer på att utföra en ny terrorattack i Frankrike.

Sammanlagt har nio personer gripits i Belgien sedan i torsdags. Enligt åklagaren har tre av de som greps sent på torsdagskvällen släppts och tre är fortsatt häktade.

Även i Tyskland har två personer gripits misstänkta för att ha kopplingar både till attackerna i Bryssel som dödade minst 31 personer och till attackerna i Paris som krävde 130 liv. En av dem ska ha mottagit ett meddelande tre minuter innan självmordsattacken i tunnelbanan i Bryssel med självmordsbombarens namn och det franska ordet för "slut", enligt den tyska tidningen Der Spiegel.

Utredarna tror att terrorattackerna i Bryssel utfördes av samma terroristcell som låg bakom terrorattackerna i Paris i november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista