Kärnkraftverk utanför Bryssel och ljus till minne av offren för terrordåden.
1 av 2
Kärnkraftverk utanför Bryssel och ljus till minne av offren för terrordåden. Foto: Yves Logghe och Alastair Grant/TT.
Rök bolmar ut från Zaventem flygplats efter en av explosionerna på tisdagen.
2 av 2
Rök bolmar ut från Zaventem flygplats efter en av explosionerna på tisdagen. Foto: Michel Spingler/TT.

Professor: Gör det svårare att få tag på bombmaterial

3:16 min

Efter terrorattentaten i Bryssel diskuteras nu återigen säkerheten kring farligt material som kan användas för bombtillverkning. Enligt professor Matthew Bunn på Harvarduniversitetet krävs ett ökat skydd för material som kan användas för att göra kärnvapen eller "dirty bombs".

Professor Matthew Bunn på Harvarduniversitetet är en av de specialister som ska delta i en stor konferens om kärnsäkerhet i Washington nästa vecka. Han säger att ingen vet hur sannolikt det är att IS skulle försöka tillverka kärnvapen.

– Vi vet inte hur troligt det är att IS försöker göra kärnvapen, men om de strävar efter det så har de mer pengar, mer folk och större möjligheter att rekrytera experter än vad al-Qaida någonsin hade, säger Matthew Bunn, efter att ha beskrivit hur den organisationen arbetade för att skaffa sig tillgång till kärnvapen.

Bunn säger att terroristhotet är ytterligare ett skäl till varför säkerheten måste bli bättre för att förhindra att brottslingar skaffar sig tillgång till material som kan användas för kärnvapen eller till så kallade dirty bombs, smutsiga sprängladdningar.

Under ledning av president Barack Obama i Washington nästa vecka ska han delta som sakkunnig i en stor internationell konferens om kärnsäkerhet.

Det är svårt att stjäla höganrikat uran eller plutonium som kan användas för kärnvapen, men man känner till ett 20-tal fall av stöld och det kan vara fler som inte är avslöjade, säger Bunn. Att tillverka ett kärnvapen är också svårt.

– Det vore den största utmaningen för en terrororganisation hittills, men flera utredningar i USA och i andra länder har kommit fram till att det är möjligt.

Enligt Matthew Bunn är det däremot enklare både att komma över radioaktivt material för att göra så kallade smutsiga sprängladdningar, dirty bombs, och att tillverka dem.

– Radioaktivt material finns på sjukhus, i fabriker, till och med i jordbruket och det är ofta minimalt skyddat, säger han. Det går inte att ha folk med vapen som ska vakta det, men det finns enkla sätt att öka skyddet som larm till polisen eller att bygga in materialet så att det är svårt att komma åt till exempel i röntgenapparater.

En smutsig sprängladdning har inte samma förödande effekter som kärnvapen, men kan orsaka stor ekonomisk skada när smittade områden måste saneras.

– Vi vet att det finns terrorister som försökt göra dirty bombs och det är ganska många säkerhetsexperter som är förvånade över att de inte har lyckats - hittills, säger Matthew Bunn och lägger till att det här är inte handlar om fantasier.

– Det här är inte fantasier i Hollywood. Det är en pågående fråga som vi måste ta itu med. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista