Man häller upp mat i en skål.
Sayed slevar upp den egyptiska rätten "Kushari". Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio.

Egyptiska studenter ovetande om Brysselterror

"Terroristerna kommer att straffas av Gud"
2:18 min

20 människor dödades i går av flera självmordsbombare i hamnstaden Aden i Jemen. I Bagdad i Irak tog en självmordsbombare med sig 26 människor i döden. Medan hela världen fördömt Brysselattackerna, finns det unga i Mellanöstern som anklagar medierna för att enbart uppmärksamma terrorattacker mot västerlänningar.

Jag står utanför det världskända biblioteket i Alexandria - dit grupper av studenter och gymnasister vallfärdar från skolor och universitet över hela landet. Till min förvåning säger flera av tonårstjejerna här att de inte hört talas om terrordåden i Bryssel, Bruxelles som man säger på arabiska.

– Bryssel, vad är det som har hänt där, frågar Shirin, 20-årig universitetsstudent. Har den nyheten varit ut i sociala medier för jag läser inte vanliga tidningar, undrar hon och frågar sedan om det var några egyptier som dödades i Bryssel.

Två gymnasieelever ser lika frågande ut när jag undrar vad de anser om terrordåden i Europas hjärta. Men deras lärare, som är med dem på gruppresan till biblioteket, ursäktar dem och säger att de haft så mycket skolarbete så de har inte hunnit hänga med i nyhetsflödet.

Medicinstudenten Nirmeen, däremot, tycker att medierna i väst hycklar. Bryssel får allt stöd och solidaritet, men terrordåd i Beirut, Bagdad, Jemen och Turkiet uppmärksammas knappt alls, säger hon.

I en snabbmatsrestaurang möter jag 30-årige Sayed, med ett stort islamistskägg, där han står och slevar upp kusheri - en makaroniblandning med linser, kikärter, rostad lök och stark tomatsås.

– Dessa dåd går emot allt profeten lärt oss. Islam är en fredlig religion och det finns inga ursäkter för något dödande. Terroristerna kommer att straffas av Gud, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".