Rättsmedicinalverket.
Foto: Björn Larsson Ask / SvD / TT

DNA-prover skickade till Bryssel

1:05 min

Rättsmedicinalverket har nu skickat identifieringsuppgifter till Bryssel för att få svar på om de två saknade svenskarna finns bland offren för tisdagens terrorattentat i Belgien.

– Sverige har skickat iväg material för identifiering till Bryssel, säger Cajsa Älgenäs är enhetschef vid Rättsmedicinalverket.

Fortfarande är två svenska personer registrerade som saknade efter tisdagens terrorattentat i Bryssel och Rättsmedicinalverket har nu skickat iväg identifieringsuppgifter från Sverige till Belgien för matchning mot oidentifierade personer.

På myndigheten vill man inte gå in i detalj på vad exakt man skickat, men det rör sig om tandkort och dna-prover. Cajsa Älgenäs på Rättsmedicinalverket berättar mer om DNA-proverna.

– Enligt internationella rekommendationer så ska man ta prover på två nära släktingar. Proverna analyseras i Sverige och resultaten skickas sedan till det land där katastrofen inträffat och där sker en matchning mot en oidentifierade person, berättar hon.

Enligt UD vårdas en svensk kvinna fortfarande på sjukhus efter terrorattentaten och läget för denna kvinna är fortfarande allvarligt. Svenska utrikesdepartementet står fortfarande i tät kontakt med Belgiska myndigheter i sökandet efter de två försvunna svenskarna.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista