Militär och polis patrullerar Bryssels norra tunnelbanestation.
Militär och polis patrullerar Bryssels norra tunnelbanestation. Foto: NICOLAS MAETERLINCK/TT

Tre män står anklagade för terrorbrott

1:25 min

Efter de senaste dagarnas gripanden meddelade den federala åklagaren i Belgien att tre män står anklagade för terrorbrott. Den marsch som skulle gå genom Bryssel på påskdagen har ställts in.

De senaste dagarna har belgisk polis gripit nio personer i och kring Bryssel. Tre av de har släppts på fri fot. Sex personer är fortsatt anhållna och på påskafton meddelade den federala åklagaren att tre av dem står anklagade för terrorbrott.

En är anklagad för grova terrorbrott i samband med terrorattackerna i Bryssel i tisdags. Han uppges vara den tredje flygplatsterroristen som flydde därifrån. På övervakningsbilder syns en man i en svart hatt bredvid de två självmordsbombarna, den så kallade mannen med hatten. Uppgifter om att den anklagade är den mannen har inte bekräftats från officiellt håll.

De andra två anklagas för att vara delaktiga i terrorverksamhet och har kopplingar till de terrorplaner som stoppats av fransk polis, efter det att man grep en person norr om Paris under torsdagen.

Åklagaren meddelade också att den man som skottskadades i en stor polisinsats i stadsdelen Schaerbeek i Bryssel i går, innan han kunde gripas, hålls kvar i ytterligare 24 timmar.

Den demonstrations som skulle äga rum på påskdagen här i Bryssel ställdes in i dag av arrangörerna.

Senareläggningen kommer efter att den belgiska inrikesministern uppmanat folk att inte delta i demonstrationen på grund av säkerhetsrisken. De poliser som då skulle behövas för demonstrationen behövs i stället för den pågående terrorjakten på misstänkta terrorister.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista