Ygeman.
Foto: Thommy Tengborg/TT

Ygeman vill inte lova förstärkning av polisens budget

2:09 min

Rikspolischefen Dan Eliasson sa i dag att personalbristen inom polisen är så besvärlig att man kommer börja anställa folk, trots att det inte finns pengar i polisens budget till det. Han hoppas få pengar i efterhand. Men något löfte om det kan inrikesminister Anders Ygeman inte ge i dag.

– Polisen har som alla andra myndigheter att förhålla sig till budgeten. Jag och flera andra har sagt att om den här situationen vi befinner oss i blir långvarig, kommer vi att behöva tillföra mer resurser. Eventuella besked om sådana tillskott kommer i budgeten, säger han.

Med anledning av terrorhotet och flyktingsituationen anser polisen att det kommer att behövas ytterligare fyra miljarder kronor till myndigheten i den kommande budgeten. Pengarna ska användas till att anställa ytterligare 2 000 poliser och 1 300 civilanställda. Men nu är situationen så akut att det inte går att vänta på ett beslut från regering och riksdag, sa rikspolischefen Dan Eliasson i Ekots lördagsintervju i dag.

– Jag har faktisk föregripit ett riksdagsbeslut redan och bett regionerna att anställa fler personer trots att de inte har pengar till det. Jag tror och hoppas att riksdag och regering inser allvaret i situationen och skjuter till pengar i efterhand, säger han.

Det handlar om ytterligare 700 civilanställda som ska rekryteras så snart som möjligt. Dan Eliasson räknar med att regeringen kommer att skjuta till pengar redan i vårbudgeten i april och ordföranden i justitieutskottet, moderaten Beatrice Ask, hoppas på det.

– Jag utgår från att regeringen ger polisen substantiella förstärkningar. Allt annat vore väldigt märkligt. Man kan inte bara prata utan måste tillföra resurser och verktyg om vi ska få någon ordning på detta, säger Beatrice Ask.

Men Dan Eliasson säger att han inte fått några underhandsbesked om att budgeten kommer att förstärkas.

–Jag gör min tolkning av hur statsministern och inrikesministern och andra uttalar sig och drar slutsatser av det. Jag hoppas att jag är klok i min analysförmåga, annars kan jag få problem, säger rikspolischefen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista