Hillary Clinton till vänster och Bernie Sanders till höger
Bernie Sanders vann stort i Washington och Alaska Foto: TT

Sanders vann stort i Washington och Alaska

1:53 min

Senator Bernie Sanders vann med utklassningssiffror mot Hillary Clinton när de amerikanska primärvalen fortsatte i går. Men hans möjligheter att bli presidentkandidat är fortfarande mycket små.

Bernie Sanders segrade i delstaten Hawaii, rapporterar flera nyhetsbyråer på söndagsmorgonen. Tidigare tog Sanders även hem Washington med 72 procent mot Clintons 28 och Alaska med ännu större marginal.

– Vi har tagit in ordentligt på Hillary Clintons ledning, säger Sanders och fortsätter med att han nu ser en realistisk väg framåt mot att han ska bli demokraternas presidentkandidat.

Det är det nog ändå inte så många som håller med om, Clintons försprång är fortfarande alltför stort. Men hennes dåliga resultat i går kan nog få en och annan i hennes kampanjledning att undra varför hon har så svårt att definitivt skaka av sig Sanders – som nu istället fått förnyad energi.

– Ingen kan förneka att det vi som nu har momentum, vind i seglen, säger Sanders och det kan definitivt bli viktigt inför nästa betydelsefulla primärval som kommer att äga rum i delstaten Wisconsin.

Och att det är det han nu siktar på visas inte minst av att hans segermöte ägde rum inte i Washington eller Alaska – utan i Madison i just Wisconsin. 

Republikanerna har inga primärval i natt. Även för republikanerna kommer primärvalet i Wisconsin att bli betydelsefullt. Det republikanska partietablissemanget ska då göra ytterligare ett försök att stoppa Donald Trump, kanske deras sista chans.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista