palmyra världsarv unesco. Foto: Chris Melzer/AP
Foto: Chris Melzer/AP

Palmyra återtaget från IS

1:27 min

I ett avgörande slag, har syriska regeringsstyrkor har drivit bort IS från den världsarvsklassade ruinstaden Palmyra i Syrien. Återerövringen utgör den största förlusten för IS i Syrien på många månader.

Vissa bedömare beskriver till och med förlusten som den största någonsin sedan den så kallade islamiska staten IS utropades.

Efter hårda strider under natten, kunde ruinstaden förklaras fritt från IS och enligt det syriska människorättsobservatoriet, har IS förlorat 400 män i slaget om Palmyra. Förutom ovärderliga och världsarvsmärkta romerska ruiner, är Palmyra också i modern tid en strategisk knutpunkt och erövringen av staden bidrar nu till att ge regeringsarmén kontroll över östra Syrien mot den irakiska gränsen.

En syrisk chefsarkeolog sa i går att man inom en månad kommer man att ha en plan för hur det som förstörts i Palmyra, bl.a. Bel och Baalshamin templen - ska återuppbyggas.

IS orsakade stor skada i Palmyra när de erövrade staden i Maj förra året. Enligt IS extrema tolkning av Islam, uppmuntrar dessa 2000 år gamla förislamiska helgedomar till avgudadyrkan och måste därför förstöras.

IS mördade den 82-årige arkeologen Khaled Al Asaad som ägnat hela sitt liv åt Palmyra. Man befarar också att IS ska ha plundrat den gamla ruinstaden. IS har länge bedrivit en lukrativ handel med stulna världsarvsantikviteter.
Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista