Palmyra
Foto: Chris Melzer

Assad hyllar segern över IS

1:47 min

Syriens president Assad hyllar den avgörande segern över IS i ruinstaden Palmyra som ett bevis för att den syriska arméns strategi mot terroristerna är framgångsrik. Armén säger sig nu planera att återta fler städer och områden.

Det var i morse som den syriska armén kunde meddela att IS drivits ut ur världsarvsklassade Palmyra och vissa bedömare menar att detta är en av IS största förluster någonsin.

Med hjälp av ryska flygbombningar, kunde syriska regeringsstyrkor i dag på morgonen inta Palmyra efter tre veckors häftiga strider som pågick ända in i gryningen. En syrisk general beskrev återtagandet av Palmyra som början på IS fall, en dödsstöt som gör att moralen hos deras legosoldater undermineras. Och nu när den strategiska ökenstaden erövrats, kan den syriska armén fortsätta österut, mot Raqqa, sa han.

Trots att de flesta bedömare tar den syriska propagandan med en stor nypa salt, så finns det tecken på allvarliga försvagningar inom IS med både territoriella förluster och dödandet av IS-ledare som Abdel Rahman Al Qaduli IS så kallade finansminister.

Människor som flytt från Raqqa har i intervjuer vittnat om brist på el, vatten, och matvaror och en allt strängare tillämpning av IS förvridna tolkning av Islam. Samtidigt varnar experter för att IS kommer att uppträda som en sårad tiger och slå vilt omkring sig i t.ex. Europa.

Palmyra kallas ibland öknens brud, de världsarvsklassade romerska ruinerna med sina smäckra pelargångar och tempel, lockade tidigare tiotusentals turister varje år.

När IS intog Palmyra i maj förra året, sprängde de bland annat Balshimtemplet. Den antika triumfbågen förstördes delvis, men enligt UNESCO kommer den sannolikt att kunna återuppbyggas eftersom stenarna ligger kvar.

Enligt IS extrema tolkning av Islam var det nödvändigt att förstöra Palmyras 2000 år gamla romerska tempel, eftersom de uppmuntrar till avgudadyrkan.

Det är inte helt klarlagt hur stor förstörelse IS orsakat. Enligt deras extrema tolkning av islam var det nödvändigt att förstöra Palmyras förislamiska romerska tempel eftersom de uppmuntrar till avgudadyrkan.


 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista