Professor Sten Widmalm till vänster. Dagligt liv i Pakistan till höger.
Professor Sten Widmalm till vänster. Dagligt liv i Pakistan till höger. Foto: Sveriges Radio, AP

Sten Widmalm: Terrorattack i Lahore inte oväntad

1:23 min

Påskdagens terrordåd i Pakistanska Lahore är förfärligt, men tyvärr inte ovanligt, säger Pakistankännaren Sten Widmalm.

Sten Widmalm är professor vid Uppsala universitet.

Närmare 70 personer, framförallt kvinnor och barn, har dödats, och flera hundra skadats i attacken som extrema talibaner nu tagit på sig.

– Den här omfattningen av bombdåd och självmordssprängningar är väldigt vanligt i Pakistan, säger Sten Widmalm som just skrivit en bok om politisk intolerans i Pakistan, Indien och Uganda, där han bland annat studerat just Lahore.

Staden har de senaste 15 åren haft en väldigt negativ utveckling, säger han, och konstaterar också att det inte heller är ovanligt med attacker riktade mot kristna.

– Vi vet ännu inte säkert ifall det här har varit riktat på det sättet, men det finns ju uppgifter som säger att det här har varit särskilt riktat mot kristna påskfirare. Det har vi sett tidigare i Lahore.

Offren är företrädesvis barn och kvinnor, även detta är ett känt mönster när de extremistiska organisationerna slår till, säger Sten Widmalm.

– Man väljer ut skolor, med små barn. Man väljer ut sjuksköterskeutbildningar med bara kvinnor. Man väljer ut moskéer där folk går för att be, och spränger bomber på sådana ställen.

Dådet är otroligt tragiskt, men det är inte något av de värsta attentaten, menar Sten Widmalm

– Våldet är så extremt i Pakistan, menar Sten Widmalm.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista