Kyrktorn i bakgrund.
1 av 2
Åkers kyrka i Flen. Foto: Leif R Jansson / TT
svenska kyrkan-logga
2 av 2
Foto: TT

Svenska kyrkan tappar medlemmar och måste spara

"Kyrkor kommer att bli övertaliga"
2:00 min

Påsken är Svenska kyrkans största högtid. Men den är en krisbransch och värre blir det. Medlemmarna blir allt färre och med dem försvinner inkomsterna. Det kan bli fråga om nedlagda kyrkor, minskad personal och sålda fastigheter.

Erika Brundin är ställföreträdande generalsekreterare i Svenska kyrkan.

– Vi ser absolut en framtid där vi kommer att ha minskade resurser. Men den utvecklingen är så pass långsam, att vi har goda förutsättningar att ställa om för att klara det, säger Erika Brundin.

Svenska Kyrkan är en stor arbetsgivare, med 20 000 anställda. Och det finns 3 400 kyrkor som ska värmas upp och underhållas, för att inte tala om församlingshus, prästgårdar och andra fastigheter.

Det är inte en fråga om att något ska bort, utan vad, menar domprost Hans Ulfvebrand, i Domkyrkoförsamlingen i Stockholm.

– Vad behöver vi för personal i administration, vad behöver vi för personal i verksamhet, vilka fastigheter behöver vi, vilka fastigheter kan vi avyttra. Det gäller nog i hela landet. Det är en viktig fråga just nu.

Ett sätt att spara är att lägga ner och sälja kyrkor?

– Fler kyrkor kommer att bli övertaliga framöver på många ställen i vårt land. Det kan man nog räkna med. För min egen del har jag sett vad som har skett i England.

– Där är ju många kyrkor sålda och används till bingohallar, diskotek, restauranger och allt möjligt, säger Hans Ulfvebrand i Domkyrkoförsamlingen i Stockholm.

Det är församlingarna själva som har ansvar för att underhålla byggnader och avlöna personal. Men intäkterna - det är den kyrkoavgift som medlemmarna betalar.

Under förra året lämnade 67 000 personer kyrkan. Det motsvarar minskade inkomster i storleksordningen 125 miljoner kronor.

Svenska kyrkan har tappat en miljon medlemmar på femton år, och kräftgången fortsätter år efter år.

–Kyrkobyggnaderna har byggts och rests i hela vårt land under många hundra år. Och nu är det många som står på ställen där det inte bor så många människor längre.

Det säger Erika Brundin, Svenska kyrkan, som trots allt är optimist.

–Jag tror att det kommer att finnas en fortsatt viktig plats för Svenska kyrkan i Sverige, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".