Trump på krigsstigen – mot Nato

2:00 min

Många av USA:s allierade har lurat och utnyttjat USA, som i sin tur försvagats i världspolitiken. Det säger den ledande republikanska presidentaspiranten Donald Trump.

Donald Trump har hittills bara kommit med diverse hugskott när det gäller den utrikes- och säkerhetspolitik som han skulle vilja föra.

Frågan är om den amerikanska allmänheten blivit så mycket klokare av den nära två timmar långa intervju som Trump gjorde för tidningen New York Times - men några klarlägganden kom han med.

Donald Trump är mycket skeptisk till militäralliansen Nato som han anser är förlegad;

– Nato bör göras om till en organisation som ska bekämpa terrorism; alternativt ska USA skapa en helt ny koalition för det ändamålet, säger Donald Trump.

Man kan notera att i den långa sammanfattning av intervjun som publicerades i New York Times nämndes Ryssland inte en enda gång.

Istället sa han till exempel att USA borde dra tillbaka sina trupper från Japan och Sydkorea, om de länderna inte betalar mer för den amerikanska militärnärvaron.

Han kan också tänka sig att Japan och Sydkorea skaffar sig kärnvapen.

Och USA borde sluta importera olja från Saudiarabien, en mycket viktig allierad, om inte de skickar militär trupp för att bekämpa IS.

I Trumps världsbild har omvärlden lurat skjortan av USA genom att åka snålskjuts på USAs militärinsatser.

Det ska han ändra på genom förhandlingar med hot om handelskrig.

Trumps linje är tydligt annorlunda än den som den senaste republikanske presidenten George Bush stod för - med invasionen av Irak som det mest tydliga exemplet.

Trump säger inte att USA ska vända sig inåt, men hans ledord är "USA Främst", en paroll som har en ganska tvivelaktig klang i amerikansk historia.

Vad som också kan låta oroväckande är att Trump betonar att hans utrikespolitik ska vara oförutsägbar; omvärlden ska inte kunna gissa sig till vad han tänker göra.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista