Dagen efter terrorattackerna har en hårdför islamistisk organisation tagit på sig skulden. Foto: B.K Bangash
Dagen efter terrorattackerna har en hårdför islamistisk organisation tagit på sig skulden. Foto: B.K Bangash

Extrem gren av Pakistans Talibaner bakom blodig påskattack

1:43 min

Det är nu klarlagt att det var en självmordsbombare som utlöste sin sprängladdning nära en park i Lahore.

Minst 70 människor dog och över 300 skadades.

En hårdför gren av de Pakistanska talibanerna har tagit på sig attacken som de säger var riktad mot kristna.

På några sekunder förbyttes en stilla kväll i Lahore till en scen med skrikande förtvivlade människor som själva var skadade eller som såg sina anhöriga ligga döda på marken.

Parken Gulshan-e-Iqbal är en populär plats för kristna i Lahore och många hade samlats där för att fira påskdagen, tagit med sig barnen till den stora lekplatsen.

Och precis vid entrén till gungor och karuseller utlöste självmordsbombaren sin sprängladdning som var fylld med stålkulor.

– Det var hemska scener jag såg, säger en man som var med och bar folk till ambulanser för att de snabbt skulle komma under vård.

En annan kvinna sitter och vaggar och säger "min son, min son varför finns du inte mer?"

Jamaat -ul-Ahrar, en hårdför gren som ingår i paraplygruppen Pakistans Talibaner, har tagit på sig dådet och säger att målet var kristna i landet.

Av Pakistans runt 200 miljoner människor är cirka två miljoner kristna och detta är inte första gången de är utsatta.

Och det är inte heller första gången som talibanerna utför attacker direkt riktade mot barn. I december 2014 slog de till mot en skola i Peshawar där 134 barn dödades.

Men Lahore i östra Pakistan har varit relativt förskonat från attentat de senaste åren och sedan militären inledde sin offensiv mot talibanerna 2014 så har antalet attacker och antalet döda gått ner i hela Pakistan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista