Blommor och säkerhetspolis.
Det totala antalet dödsoffer i Bryssel är nu uppe i 35 personer. Foto: TT

Misstänkta terrorister rör sig över Europa

Personer med terrorkopplingar gripna i flera länder
1:37 min

Ytterligare tre personer står nu anklagade för terrorbrott. Samtidigt har holländsk och italiensk polis gripit personer kopplade till terrordåden i Paris och Bryssel, men också till den planerade attack som fransk polis uppger att man stoppat. 

I torsdags grep fransk polis en person norr om Paris, misstänkt för en planerad attack mot Frankrike. Polisen hittade vapen och sprängmedel i en lägenhet i samband med gripandet.

I dag beslutade en domare att mannen, en 34-årig fransk medborgare ska hållas kvar, utan att åtalas. Beslutet är ovanligt, eftersom åtal ska väckas efter fyra dagar. Risken för en ny attack bedöms vara hög, därför valde domaren att hålla kvar honom.

Mannen dömdes också i sin frånvaro i juli förra året för att ha rekryterat personer till Syrien. I samma rättegång dömdes även ledaren för den grupp som utförde Parisattackerna i november, där 130 personer dödades.

Samtidigt kom i eftermiddags besked om att den man som misstänkts för direkt koppling till dåden i förra veckan har släppts i brist på bevis. Polisen trodde att mannen var en av de män som fångats på övervakningsbilder från flygplatsen strax innan dådet. Åklagarmyndigheten är förtegen kring orsakerna till släppningen.

Det terrornätverk som verkar ligga bakom attackerna i både Paris och Bryssel rör sig i flera europeiska länder.

I går rapporterade holländsk polis att man gripit en fransk medborgare i Rotterdam, som ska ha kopplingar till 34-åringen och den planerade attacken. Mannen misstänks för att ta order från Islamiska staten (IS) för att planera en attack mot mål i Frankrike, som han nu väntas utlämnas till.

Även italiensk polis uppgav i går att man gripit en person som sedan oktober förra året eftersöks av belgisk polis. Han misstänks för att ha förfalskat dokument åt de personer som utförde terrordåden i Paris.

Samtidigt meddelade Belgiens folkhälsominister i dag via Twitter att fyra av de som skadades i attackerna i Bryssel har avlidit på sjukhuset. Det totala antalet dödsoffer är nu uppe i 35 personer, enligt ministern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".