Thailands premiärminister Prayuth Chan-ocha.
Thailands premiärminister Prayuth Chan-ocha. Foto: Sakchai Lalit

Ny grundlag i Thailand ger fortsatt makt till militären

1:43 min

I Thailand, där militären styr, presenteras i morgon förslaget till landets 20:e grundlag. Dom politiska partierna menar att förslaget innebär fortsatt militär makt många år framöver.

Även den tidigare premiärministern i Thailand är kritisk.

– Jag har vissa problem med detta förslag, men vill inte gå närmre in på exakt vad, sa Ananad Panyarachun när han i förra veckan gav sin syn på Thailands politiska problem vid Internationella pressklubben i Bangkok.

Men det många pekat på som problem med detta grundlagsförslag är att den ena av parlamentets kamrar, senaten, inte blir folkvald utan de 250 ledamöterna där ska handplockas av militären.

"Om vi inte ser till att den folkvalda regeringen följer de riktlinjer vi satt upp kommer Thailand snabbt att återgå till ett politiskt kaos igen", har militärjuntan försvarat sig. I minst fem år framöver ska militären agera överrock till regeringen.

Lagförslaget öppnar också för en icke vald premiärminister samt svagare politiska partier.

En annan detalj som uppmärksammats är att den nu fria 12-åriga skolan sägs ska dras ner till nio år. Många hade hoppats på en riktig skolreform. Något Anand Panyarachun menar är en nödvändighet i Thailand.

– Vi måste få en skola som lär ut kritiskt tänkande och hur man konstruktivt utvecklar ett samhälle, sa han.

I början av augusti ska det folkomröstas om grundlagen och om den går igenom har val lovats till mitten av 2017. Om folk röstar nej till grundlagen, ja vad som händer då har den sittande militärjuntan inte sagt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista