Skor i hall.
Skor i hallen på ett HVB-hem för unga flyktingar. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Unga ensamma flyktingar kvar i tillfälliga boenden

1:57 min

Många kommuner placerar barn och unga - som ensamma kommit hit - i tillfälliga boenden i långa perioder, ibland i flera månader längre än de max sex månader som lagen tillåter.

Mer än var tredje av de 34 kommuner runtom i landet som svarat på Ekots enkät har placerat barn i tillfälliga boenden alltför lång tid. En viktig orsak är bristen på familjehem.  

Elisabet Svedberg, utredare på Socialstyrelsen, är inte förvånad.  

–Jag tycker det är ungefär som det vi har hört när vi har gjort våra telefonintervjuer, det ser ut ungefär så där. Det har varit en pressad situation för socialtjänsten och de har gjort placeringar som de kanske inte skulle ha gjort i ett annat läge.  

Över 36 000 ensamkommande barn och unga har kommit till Sverige under förra året och till och med februari i år.  

Tanken är att de så snart som möjligt ska få komma ut till sina stadigvarande boenden som till exempel familjehem. Men i många kommuner har tillfälliga placeringar på HVB-hem och jourhem dragit ut på tiden.  

Det visar Ekots enkät som gått ut till 50 kommuner runt om i landet - samma kommuner som Socialstyrelsen granskade tidigare i år utifrån hur socialtjänsten påverkats av flyktingsituationen.  

Mer än var tredje av de 34 kommuner som svarat på enkäten uppger att de tillfälliga placeringarna tagit alltför lång tid och ibland varat i flera månader längre än vad lagen tillåter under förra året till och med februari i år.  

Elisabet Svedberg är utredare på Socialstyrelsen.  

–Det har ju varit brist på både HVB-hem och familjehem. Socialtjänsten har haft svårt att hitta platser. Jourhemmet är ju inte tänkt att tillgodose behoven utan det är verkligen en akut åtgärd att placera i ett jourhem.  

Malmö är en av de kommuner där bristen på lämpliga familjehem har fördröjt placeringarna. Just nu klarar man av att hålla tiderna men det finns en stor brist på både familjehem och jourhem i kommunen.  

Jeanette Nilsson är sektionschef inom familjehem och ensamkommande barn.  

–Det som händer är att barnen bor i en temporär situation. De vet om att det är en tillfällig placering - det här är inte en familj som jag kommer stanna i - så det blir en osäkerhet, en ovisshet om var man ska bo, var man ska landa.  

–Det är klart att det kan bli svårare för barnen att känna tillit till de nya vuxna, att dels våga och dels vilja knyta an till nya vuxna, säger Jeanette Nilsson.  

Abuzar Maksudi från Svalöv kom till Sverige från Afghanistan för fem år sen. Det får inte ta för lång tid innan man får flytta ut till ett stadigvarande boende, tycker han.  

–Man tänker hela tiden på vad som kommer hända i framtiden. Ska jag stanna eller inte, ska jag skickas tillbaka till hemlandet och så, säger Abuzar Maksudi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista