Siluett bredvid logo
It-jätten Apples logo och okänd person. Foto: Mark Lennihan

FBI tar sig in i Iphone

1:18 min

USA:s federala polis, FBI, har lyckats låsa upp den telefon som attentatsmannen som sköt ihjäl 14 personer i San Bernardino använde. Nu kan vi räkna med att FBI kan ta sig in i alla Iphone-mobiler, säger Patrik Wallström från Internetstiftelsen i Sverige.

– Absolut, alla telefoner är osäkra, säger Patrik Wallström.

Att alla krypteringssystem har svagheter, det vet de som är insatta i säkerhetsfrågor, säger Patrik Wallström från Internetstiftelsen i Sverige. Så han är inte särskilt förvånad över att amerikanska FBI har lyckats låsa upp en telefon. Samtidigt är Apple känd för hög säkerhet för privat data.

Vem som nu lyckats ta sig runt skydden, det vet vi inte. FBI hänvisar till hjälp från en "tredje part" som troligtvis är ett av alla privata företag om sysslar med sånt här, säger Patrik Wallström.

– Man hittar säkerhetshål som ingen annan känner till och så säljer man det, säger han.

Kan man då tänka att den här informationen också kan säljas till exempelvis diktaturer?

– Absolut, det har vi sett andra exempel på. Man har sålt buggar till stater som vill övervaka sin befolkning.

Det amerikanska justitiedepartementetet har tidigare inlett en rättsprocess mot Apple för att försöka att tvinga företaget att hjälpa till att låsa upp telefonen som tillhörde attentatsmannen i San Bernadino. Men Apple har vägrat.

Apple har argumenterat att det skulle leda till att domstolar fick obegränsad makt att tvinga privata företag att "arbeta som deras agenter" på ett sätt som skadar privatpersoners integritet.

Rättsprocessen läggs nu ner eftersom FBI själv fått tag på informationen.

– Vi kommer att fortsätt att arbete med att höja säkerheten på våra produkter då attackerna mot våra produkter och data blir allt mer frekventa, skriver Apple i ett uttalande.

Mannen som sköt ihjäl 14 av sina arbetskamrater i San Bernardino i december och hans hustru sköts senare ihjäl av polisen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista