En grupp människor
1 av 2
En grekisk polis motar undan migranter och flyktingar från Evzoni, gränsövergång till Makedonien. Foto: Darko Vojinovic
Människor blockerar väg.
2 av 2
Migranter och flyktingar blockerar en väg nära gränsövergången mellan Grekland och Makedonien. Foto: Darko Vojinovic

Oron stor bland flyktingar i Grekland

2:40 min

Spänningen växer nu bland de över 50 000 flyktingar och migranter, som väntar i Grekland på vad som ska hända dem framöver. Osäkerheten är stor när vägen norrut i Europa är stängd. Under påskhelgen har protester uppstått på flera håll.

I helgen hände det igen. Flera hundra personer trodde att de skulle kunna ta sig över gränsen till Makedonien från Grekland, men de motades tillbaka av polisen under protester.

Över 11 000 flyktingar och migranter väntar fortfarande under eländiga förhållanden i provisoriska läger i norra Grekland.

Igår sa grekiska myndigheter att de ska installera högtalare för att stävja dessa rykten om luckor i gränsen, som skapar felaktiga förhoppningar.

Samtidigt i Moria på den grekiska ön Lesbos demonstrerade tiotals personer mot att de är inlåsta i mottagningscentret.

Avtalet mellan EU och Turkiet gör att samtliga som kommer till Grekland ska skickas tillbaka till Turkiet, men det kan först ske när uppemot 4 000 poliser, domare, tolkar och andra har kommit i tjänst.

Tills dess sitter syrier, irakier, pakistanier och andra inlåsta bakom taggtråd, som i ett fängelse.

Avtalet mellan EU och Turkiet har nu varit i kraft i nio dagar. Flyktingbåtarna från Turkiet är märkbart färre, men det har också varit blåsigt, vilket också kan ha hejdat överfarterna.

Flera båtar med burmeser, som säger sig tillhöra det förföljda rohingya- folket, stoppades i helgen av turkisk kustbevakning.

Tre båtar på väg från Libyen med 600 afrikaner ombord stoppades också i helgen. Frankrikes försvarsminister Jean Yves Le Drian hävdade häromdagen att 800 000 människor väntar i Libyen på att ta sig över Medelhavet.

Men det är för tidigt att säga att Libyen - Italien åter har blivit en vanlig väg för att komma till Europa, vilket många förutspår som en konsekvens när de grekiska öarna bevakas hårdare.

Påven vädjade flera gånger under påskhelgen om öppenhet gentemot människor som flyr krig, fattigdom och orättvisor och sa att de möter alltför ofta döden på vägen eller blir bortstötta av dem som skulle kunna hjälpa dem.

Men i till exempel Polen, ett av Europas mest katolska länder, klingar förmodligen påvens ord ohörda.

Polens president har deklarerat att han ställer sig bakom sin regering och den nu helt stängda dörren för flyktingar med tanke på säkerhetsläget efter Brysselattentaten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista