Republikanernas presidentaspiranter Donald Trump och motkandidaten Ted Cruz.
Donald Trump och Ted Cruz har inlett ett gräl om sina fruar och deras utseende. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.

Trump och Cruz i strid om sina fruars utseende

Cruz: Donald, du är en gnällig fegis
2:28 min

Hälften av de kvinnliga väljarna i USA tycker att republikanernas främste kandidat Donald Trump ger ett ofördelaktigt intryck. Det visar en opinionsmätning från Reuters.

De republikanska kvinnorna är mer kritiska till affärsmannen än partiets manliga väljare, vilket är ett oroande besked för det republikanska partiet.

Under påskhelgen uppstod dessutom en strid mellan Donald Trump och hans huvudmotståndare Ted Cruz om deras fruars utseende, vilket inte har gjort saken bättre.

– Jag blir inte arg ofta, sa Ted Cruz, men om man bråkar med min fru eller mina barn så får jag nog. Donald, du är en gnällig fegis och ge fan i Heidi.

De senaste dagarna har Ted Cruz och Donald Trump, som alltså båda har ambitionen att bli USA:s näste president, varit inbegripna i en strid om sina fruar, med inslag av vem av dem som är mest attraktiv och påståenden om att Ted Cruz döljer flera otrohetsaffärer.

På den demokratiska sidan i valkampanjen betraktar den ledande kandidaten och den enda kvinnan, Hillary Clinton, i tysthet hur hennes konkurrenter sliter varandra i bitar och underminerar republikanernas ansträngningar att locka kvinnliga väljare. Det passar som hand i handske för demokraterna.

Bataljen mellan Trump och Cruz började med att en Cruz närstående kampanjorganisation publicerade en gammal bild på Trumps hustru Melania, som är fotomodell, lättklädd på en fäll.

Cruz tog avstånd från alltihop men Donald Trump blev rasande och twittrade att han kunde berätta hemligheter om Ted Cruz hustru Heidi och att Cruz skulle se upp.

Nästa dag twittrade Trump jämförande bilder mellan sin egen fru och en ofördelaktig bild av Heidi Cruz med texten att han inte behövde berätta något skvaller, bilderna talade för sig själva. Det ledde till detta svar från Ted Cruz.

– Riktiga män behöver inte försöka vara översittare mot kvinnor. Det är tecken på svaghet och rädsla. Det är sådant som en småaktig man gör, svarade han.

Dagen därpå publicerade en skvallertidning rykten om att Ted Cruz skulle ha varit otrogen med flera kvinnor. Rena lögner och skräp, sa Cruz och anklagade Trumps hantlangare för att ligga bakom.

Trump distanserade sig till skvallret, men sa i nästa andetag att just den här tidningen brukar ha rätt.

De båda republikanska toppkandidaterna kallar nu varandra lögnare. Cruz lade även till i helgen att Trump är äcklig.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".