Den söndersprängda terminalen på Zaventems flygplats.
Normalt har flygplatsen en kapacitet på 5 000 passagerare i timmen. Foto: Geert Vanden Wijngaert

Dröjer innan Bryssels flygplats fungerar normalt

Bara vissa flyglinjer prioriteras
1:58 min

En vecka har nu gått efter terrordåden i Bryssel där minst 34 människor dödats och 300 skadats. Polisjakten pågår för fullt men än har polisen inte gripit den man som beskrivits som mannen med hatten som syns på övervakningsbilderna från flygplatsen, bredvid de två män som sedan begick de båda självmordsattentaten.

Samtidigt är det nu klart att det kommer att dröja länge inne flygplatsen kan fungera normalt igen

Hittills har tre personer gripits och är misstänkta för terrorbrott. Men den federala åklagaren här i Belgien vill inte säga exakt vad de gjort, för enligt obekräftade uppgifter i belgiska medier kan det handla om att de höll på att förbereda andra terrordåd.

Däremot är den man som bär en neddragen hatt på övervakningsbilder från flygplatsen än så länge inte gripen. Igår gick polisen ut med en vädjan om hjälp från allmänheten om tips om vem han skulle kunna vara och var han finns.

Mannen på bilderna går bredvid de två män som sedan utlöste sina sprängladdningar som fanns i de väskor som de körde på varsin bagagevagn.

På bilderna kör han också en bagagevagn med en väska på, men den här sprängladdningen detonerade inte förrän flera timmar senare när polisens bombtekniker redan kommit till platsen. Men mannen är försvunnen.

Sprängladdningarna detonerande i avgångshallen som till stora delar blev förstörd och måste byggas upp igen, med allt ifrån incheckningsdiskar och bagagehantering till biljettförsäljning och nya säkerhetsrutiner.

I väntan på att det här ska bli klart, det talas om flera månader, så har ett stort tält rests upp där passagerare ska kunna slussas vidare till sina flygningar.

Normalt sägs flygplatsen ha en kapacitet på 5 000 passagerare per timme men till en början talas det om 800 passagerare per timme, alltså betydligt färre jämfört med normalt. Det är inte ens en femtedel, utan 16 procent av den normala passagerarströmmen.

Därför kommer bara vissa flyglinjer, framför allt till Brussels Airlines viktiga Afrikaflygningar att prioritera. Men det kan inte bli tal om alla destinationer till och från Bryssel, kanske någon flygning per dygn från till exempel Europas huvudstäder.

I dag ska belgiska myndigheter och internationella luftfartsmyndigheter följa det så kallade test som genomförs här på flygplatsen i Bryssel. Om de rutiner som nu införts blir godkända, skulle flygplatsen kunna öppna i morgon, men då med betydligt färre flygningar jämfört med normalt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".