Det kapade planet på landningsbanan.
Det kapade passagerarplanet har landet på Larnaca på Cypern. Foto: STR

Kaparen hade ett falskt bombbälte

Ska ha en exfru och tre barn på Cypern
2:25 min

Det blev ett lyckligt slut på kapningsdramat som utspelade sig på flygplatsen i Larnaca på Cypern. En av de sista ur gisslan lämnade planet genom ett fönster i cockpit och strax därefter gav kaparen upp. Han höll händerna i luften för att visa att han inte planerade att spränga sig i luften.

– Det här har inget med terrorism att göra, sade Cyperns president Nicos Anastasiades när kapningen fortfarande pågick.

Planet var på väg från Alexandria till Kairo med 55 passagerare ombord när en egyptisk man hotade att spränga det i luften. Inte förrän kaparen hade gripits kunde cypriotiska myndigheter slå fast att bombbältet var falskt och inte innehöll sprängämnen. Det uppgav egyptiska myndigheter för Reuters.  

Piloten tvingades att omdirigera planet, som tillhörde Egyptair, till Larnaca på Cypern. Väl där släpptes alla passagerare utom fyra personer. Delar av besättningen hölls också kvar.

Till slut var det fyra besättningsmän, däribland kaptenen, och tre passagerare kvar ombord. Efter ungefär sju timmar kunde de lämna planet. Mest dramatik blev det när en ur gisslan tog sig ut genom ett fönster.

Tidigt spekulerades det om att kaparens ex-fru på Cypern kan vara ett av skälen till att han kapade planet. Enligt obekräftade uppgifter i cypriotiska medier ska han ha lämnat över ett brev till henne via passagerare på planet. Han ska också ha bett att få träffa henne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".