Ett passagerarplan från Egyptairlines har kapats.
Arkivbild på ett passagerarplan från det egyptiska flygbolaget Egypt Airlines. Foto: Arkivfoto: Johan Nilsson / TT

"Vi måste jobba med flygsäkerheten"

1:44 min

Kapardramat med det egyptiska planet väcker återigen frågor om flygsäkerheten. Egypten har tidigare fått kritik för bristande säkerhet på flygplatser.

Men det har gjorts flera åtgärder den senaste tiden, enligt Ingrid Cherfils, luftfartsdirektör vid Transportstyrelsen.

– Man har förstärkt säkerheten generellt när det gäller scanning av passagerare och bagage. Det kan också vidtas andra åtgärder när det gäller vilka som har tillträde till flygplatsområdena, säger hon.

Egypten skärpte säkerheten på sina flygplatser i höstas. Det efter att ett ryskt flygplan på väg från Egypten exploderade i luften, troligtvis på grund av en bomb ombord.

Sverige krävde då skriftliga svar på hur Egypten tänkte förbättra säkerheten.

För säkerheten på svenska flygplatser, hänger på att andra länder sköter säkerheten på sina flygplatser.

Ingrid Cherfils ser ett ökat behov av att jobba med de här frågorna.

– Utifrån den senaste tidens hotbild och attentat så arbetar vi mer proaktivt med att hämta in information och bedöma den, säger hon.

När Transportstyrelsen uppmärksammar brister kontaktar man först myndigheterna i det aktuella landet. Men ytterst kan Sverige besluta om att stoppa flygtrafiken från det landet. Det gjordes exempelvis i höstas med flygtrafik till och från Irak.

Om dagens händelse kommer att få några konsekvenser är för tidigt att säga, enligt Dan Larsson, som är flygsäkerhetsexpert och tidigare säkerhetschef på Landvetter flygplats. Eftersom vi inte ens vet om kaparen faktiskt hade några vapen.

– Har han med sig något som faktiskt är farligt så har rutiner brustit och det måste utredas. Har han bara farit med osanning så har besättningen bara gjort det de ska och tagit det säkra för det osäkra, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista