montage buande demonstranter och brasiliens president Dilma Rousseff
Färre än en tiondel av brasilianarna stödjer nu president Dilma Rousseff. Foto: TT

Akut politisk kris i Brasilien

Avstår från USA-resa för kristhantering
2:23 min

I Brasilien ställer president Dilma Rousseff in sin planerade USA-resa för att hantera den politiska krisen på hemmaplan. Igår meddelade styrande Arbetarpartiets viktigaste koalitionspartner att de hoppar av regeringen, vilket gör det svårt för Rousseff att sitta kvar på presidentposten.

– Ut med Arbetarpartiet, gör Temer till president, skrek igår parlamentsledamöter från kongressens största parti PMDB, som under 13 år varit styrande Arbetarpartiets viktigaste koalitionspartner.

PMDB har länge varit splittrat mellan de som vill vara kvar i regeringen och de som anser att man bör gå över till oppositionen.

Beslutet igår innebär att partiet lämnar sina sex ministerposter, men Brasiliens vicepresident, PMDB:s partiledare Michel Temer sitter kvar, och det är han som tar över makten ifall Dilma Rousseff tvingas avgå.

Nu när PMDB lämnat regeringen väntas partiet rösta för att president Dilma Rouseff ska ställas inför riksrätt, vilket i praktiken innebär att hon avgår.

Regeringen kallar hela processen för ett försök till statskupp. Men det avfärdas av juristen Ivar Hartmann på institutet Fundacao Getulio Vargas i Rio de Janeiro.

– Regeringen skadar demokratin genom att kalla riksrättsprocessen för en kupp. De juridiska reglerna har följts. Problemet är att ingen sätter sig in i vilka anklagelser som faktiskt riktas mot presidenten, säger Ivar Hartmann.

– Dilma Rousseff misstänks ha dolt ett växande budgetunderskott genom att ta lån från statliga banker, men det är en praxis som flera tidigare regeringar också använt sig av, säger Hartmann.

Förutom budgetfusket får regeringen kritik för att missköta ekonomin och för den stora korruptionshärvan inom det statliga oljebolaget Petrobras, som involverar flera högt uppsatta politiker.

Men det är inte de anklagelserna som formellt sett ligger till grund för riksrättsprocessen i kongressen, konstaterar Ivar Hartmann.

President Dilma Rousseff skulle idag ha rest till USA men har nu ställt in resan för att hantera den politiska krisen.

Bland annat måste hon försöka övertala resten av Arbetarpartiets koalitionspartners att stanna kvar i regeringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".