montage stämpel för bokföring och lagbok med lagklubba
Foto: TT

Dom från HD öppnar för utländska bolag att strunta i bokföringen

1:30 min

Utländska företag med verksamhet i Sverige kan fuska med bokföringen utan att dömas för det. Det är innebörden i en ny dom från Högsta domstolen. 

Det ökar riskerna för ekonomisk brottslighet, enligt Lena Schelin, chefsjurist på Ekobrottsmyndigheten:

– Vi ser en stor risk för att man kan utnyttja bolag som brottsverktyg eftersom det blir klart och tydligt med den här domen att man kan inte bli dömd för bokföringsbrott.

Domen från Högsta domstolen är helt färsk och daterad den 29 mars. Den innebär alltså att utländska företag kan verka i Sverige och fuska med bokföringen utan att kunna dömas för bokföringsbrott.

– Man kan inte bli dömd för bokföringsbrott för den näringsverksamhet som man bedriver i Sverige. Man är i och för sig bokföringsskyldig men man kan inte bli dömd för bokföringsbrott, säger Lena Schelin.

Inom EU kan företag från ett land öppna filial i ett annat land. Det är ett sätt att underlätta det ekonomiska utbytet mellan EU-länderna. Men enligt den nya domen kan filialer till utländska företag i Sverige inte dömas för bokföringsbrott.

Enligt Ekobrottsmyndigheten kan sådana filialer alltså användas för ekonomisk brottslighet.

– Ja från Ekobrottsmyndigheten ser vi en risk att man kan utnyttja bolag som brottsverktyg i och med att man inte riskerar något straff om man inte bokför sin verksamhet. Det är klart att det öppnar för nya risker.

Vad tycker du bör göras?

– Från vår sida kommer vi att ta ett initiativ för att för att försöka få till en ändring i lagstiftningen så snart som möjligt. Vi är väldigt fast beslutna om att vi behöver en lagstiftning som går att tillämpa för det är inte acceptabelt att man kan använda bolag som brottsverktyg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista