man i profil i förgrunden, palmer och flygplan i bakgrunden
Foto: TT

Kapardramat på Cypern är över

1:50 min

Det egyptiska flygkapardramat på Cypern är över. Kaparen gav upp och har gripits. Samtliga passagerare är oskadda och i säkerhet. Det var i morse som ett Egyptiskt inrikesflyg på väg mellan Kairo och Alexandria tvingades nödlanda på Cypern sedan en kapare hotat spränga sig själv i luften. Kaptenen valde att ta det säkra före det osäkra.

Kaparens självmordsbälte var en bluff, han hade inga sprängämnen och sannolikt var hans motiv varken politiska eller jihadistiska. Det han ville var istället att få tala med sin ex-hustru, som bor på cypern med parets tre barn som mannen enligt sociala medier inte längre kan träffa.

Egyptiska myndigheter klassade honom som "idiot" och inte "terrorist", men detta kapardrama har varit fyllt av förvecklingar o missförstånd - Egypten pekade först ut fel person - en universitetsprofessor som namngavs, men den mannen, som fanns ombord på det kapade planet, ringde en tv-kanal och sa:

– Det var inte jag, jag är på väg till USA på en konferens.

Samtliga passagerare är oskadda och väntas landa i Kairo senare ikväll. De flesta passagerare släpptes på ett tidigt stadium och kunde lämna planet i lugn takt.

Det verkade överhuvudtaget inte råda någon panik och den gisslan på sju personer som hölls kvar kom också ut efter ett par timmar. Endast en av dem på ett dramatiskt sätt - när han klättrade ut ur cockpitfönstret och svingade sig ner på marken.

Egyptens flygplatssäkerhet har kritiserats hårt sedan terrordådet i oktober då ett ryskt passagerarplan sprängdes över Sinaiöknen. Sedan dess har säkerheten granskats hårt. 

Eftersom dagens flygkapning inte involverade några vapen eller sprängladdningar kommer detta sannolikt inte att påverka flygplatssäkerheten rent konkret.

Även om vissa kritiker ser det som ett allvarligt tecken att en pilot på EgyptAir inte litar tillräckligt mycket på flygplatssäkerheten för att kunna säga ”du bluffar” till en flygkapare som påstår sig bära ett explosivt bälte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista