Gummitbåd fulla av flyktingar i oranga flytvästar
Foto: TT

Västvärlden motvillig att ta emot syriska flyktingar

"Det saknas politisk vilja"
2:32 min

Endast en procent av de många miljoner syrier som har flytt kriget i sitt hemland har förts till Europa och Nordamerika under lagliga och säkra former, konstaterar biståndsorganisationen Oxfam i en ny rapport. Resten har fått klara sig själva.

Granskningen är gjord inför att FN i dag samlar en rad regeringar i Genève för att försöka få dem att erbjuda fler flyktingplatser, så att syrierna inte ska behöva ge sig ut på farliga resrutter.

FN:s flyktingorgan UNHCR gör bedömningen att av de åtminstone fem miljoner syriska flyktingar som lever i grannländerna Turkiet, Libanon, Jordanien och Irak, skulle över en halv miljon behöva få skydd i västvärlden.

Det är en siffra långt över vad väst hittills har erbjudit. I verkligheten har endast ungefär 67 000 syrier omplacerats de senaste åren, enligt Oxfam.

Biståndsorganisationens talesperson Joelle Bassoul säger på telefon från Beirut att hundratusentals kvinnor, barn och sårade i kriget behöver skydd.

– Det saknas politisk vilja, konstaterar hon, men säger samtidigt att det vore ett misslyckande om länderna som möts i Genève i dag inte erbjuder vad som behövs.

28 länder har granskats och tre sticker ut: Tyskland, Norge och Kanada. De har erbjudit fler flyktingar plats än vad som kan ses som en rättvis andel i förhållande till landets ekonomi, skriver Oxfam.

Sverige skulle liksom fyra andra länder kunna erbjuda ungefär dubbelt så många platser, enligt Oxfams granskning, men pressekreteraren hos justitieminister Morgan Johansson svarar i ett sms att Sverige står fast vid tidigare beslut: 1 900 personer är välkomna.

Tjugo länder skulle kunna bistå syrierna betydligt mer, heter det vidare. Frankrike till exempel, som tänker ta in tusen syriska flyktingar, medan landets storlek skulle kunna motivera 26 gånger så många.

USA, Nederländerna, Danmark och Storbritannien pekas också ut att ha kapacitet för ett betydligt generösare mottagande.

Diskussionen i Genève i dag handlar alltså om legala vägar för syrier att ta sig till Europa, Nordamerika och Australien. Oxfam pekar på studentvisum, familjeåterförening och jobberbjudanden som möjligheter, men FN kämpar i motvind.

Endast en procent av alla syriska flyktingar har välkomnats på laglig väg och att den procentsatsen i dag skulle hoppa upp till tio är inte så sannolikt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".