Kvinna
Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson. Foto: Jonas Ekströmer/TT.

Regeringen och Vänsterpartiet planerar höjd bankskatt

1:26 min

Bankerna ska betala mer i skatt och snart höjs därför skatten för banker och andra företag inom finanssektorn. Det har regeringen och Vänsterpartiet beslutat, det skriver de på Aftonbladet debatt.

Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson ser två viktiga skäl för den höjda skatten.

– Ja syftet är dels att se till att vi får finansiering av vår gemensamma välfärd, men också för att finanssektorn är underbeskattad, säger Ulla Andersson.

Från och med 2017 ska bland andra banker och skadeförsäkringsbolag betala mer i skatt. Det sker genom att avdrag för så kallade efterställda lån stoppas.

Förslaget kommer att finnas med i budgetpropositionen i höst och eftersom både regeringspartierna - Socialdemokraterna och Miljöpartiet - och Vänsterpartiet står bakom förslaget talar allt för att det förverkligas.

Sedan tidigare utreds en särskild bankskatt. Summan 4 miljarder kronor har nämnts. Men dagens utspel är helt skilt från den utredningen.

– Det här är ett helt nytt förslag som inte har presenterats i någon form tidigare, säger Ulla Andersson.

Skattehöjningen blir 1,4 miljarder kronor. Det kan jämföras med de 120 miljarder kronor som var den finansiella sektorns vinst under 2014, enligt partierna bakom förslaget.

Ert förslag är 1,4 miljarder. Är inte det väldigt lite?

– Det här är ett steg på vägen och det finansierar också vår gemensamma välfärd. Den behöver byggas ut och förbättras, säger Ulla Andersson.

Om bankerna får en högre kostnad, en högre skatt, då är väl risken stor att det förs över direkt på kunderna?

– Hur bankerna hanterar det här är inte riktigt säkert i dagsläget men det är nödvändigt att banksektorn beskattas högre än i dag, säger Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista