Man utanför hiss.
Finansmarknadsminister Per Bolund. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

"Bankerna måste lyda Finansinspektionen"

1:40 min

Finansmarknadsminister Per Bolund reagerar nu på ett besked från Bankföreningens vd om att bankerna inte klarar att genomföra de planerade amorteringskraven på lån till den första juni.

Per Bolund säger att bankerna måste lyda vad Finansinspektionen bestämmer. 

– Vi förväntar oss så klart att bankerna ska följa de regler som Sveriges riksdag sätter upp. Så är det ju i alla andra fall och det gäller ju också amorteringskravet.

– Det här är ju inte någon ny fråga, utan den har ju varit på tapeten under lång tid. Så det förvånar mig att bankerna nu tycker att det går för snabbt, säger Per Bolund.

Kravet på att alla nya bostadslån ska ha ett amorteringskrav kommer att tas av riksdagen och införas den första maj. Därefter blir det Finansinspektionen som får införa amorteringskraven som enligt planerna ska börja gälla den första juni.

Bankföreningens vd Hans Lindberg sa tidigare i Ekot att det är ett datum som är satt för tidigt.

– Ja, det är lite för tidigt faktiskt. Regelverket sätts ju nu av Finansinspektionen 1 maj. Och det behövs lite tid för bankerna att sätta upp de it-system som behövs. Så mer realistiskt är i början på hösten, enligt Bankföreningens vd Hans Lindberg.

Enligt Bankföreningen är det svårt för bankerna att ha allt på plats så snabbt. Bland annat måste tusentals lånehandläggare i bankerna hinna få utbildning om de nya reglerna.

Finansmarknadsminister Per Bolund har svårt att förstå varför amorteringskraven inte kan börja gälla den första juni.

Bankerna har varit informerade om planerna sedan länge och det blir Finansinspektionen som får agera om bankerna skjuter upp starten på amorteringskravet säger Per Bolund.

– Lagstiftningen gäller och som konsument ska man förvänta sig att det ska vara amortering på lånen från 1 juni. Och när jag har pratat med Bankföreningen så säger ju de att bankerna redan har anpassat sig till det här och nu har amorterings som standard på nya lån. 

– Därför blir det ju ännu mer oförståeligt att förstå vad svårigheten består i, säger finansmarknadsminister Per Bolund. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista