Polens president Andrzej Duda är under press Foro: Petr David Josek /TT
1 av 3
Polens president Andrzej Duda är under press Foro: Petr David Josek /TT
1) Rafał Bochenek, talesperson för den polska regeringen intervjuas av Sveriges Radios korrespondent Thella Johnson. Foto: Dorota Nygren
2 av 3
1) Rafał Bochenek, talesperson för den polska regeringen intervjuas av Sveriges Radios korrespondent Thella Johnson. Foto: Dorota Nygren
Nätbokhandlaren och politiska aktivisten Andrzej Miszk hungerstrejkar i protest mot regeringen i Polen. Foto: Dorota Nygren
3 av 3
Nätbokhandlaren och politiska aktivisten Andrzej Miszk hungerstrejkar i protest mot regeringen i Polen. Foto: Dorota Nygren

Polens regering vill lösa krisen

2:48 min

I dag träffar Polens president ledare från hela världen i USA på det internationella atomsäkerhetsmötet i Washington.

Besöket är också en förberedelse för det Nato-toppmöte som ska hållas i Warszawa i sommar. Men Polen ifrågasätts allt mer som värdland på grund av den politiska kris som råder i landet. En kris som den polska regeringen nu vill lösa, säger deras talesperson till vår korrespondent.

I intervjurummet på regeringskansliet i Warszawa lägger Rafał Bochenek, presstalesman för Polens regering, fram en röd och vit bok på bordet.

– Det är den polska konstitutionen. Jag vill gärna förklara vad det egentligen är som pågår i vårt land. Det är inget alls som är fel, det är bara oppositionen som skriker. Och varför? För att vi har ändrat några lagar, säger Rafał Bochenek.

Sedan de tog makten efter valet i höstas, har det nationalkonservativa regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), kritiserats för flera kontroversiella lagändringar i Polen, gällande inte minst den viktiga författningsdomstolen som prövar ny lagstiftning mot grundlagen.

Både domarna själva och internationella bedömare har sagt att de nya lagarna kommer att förlama domstolen och göra det svårt för den att arbeta.

Kritiken från omvärlden har varit hård och på senare tid har den kommit också från USA där Polen ses som en viktig allierad. Senatorer från USA:s bägge stora partier har i ett öppet brev uttryckt oro för demokratin i landet. Författarna till en debattartikel i tidskriften Foreign Policy har uppmanat Obama-administrationen att bojkotta Nato-toppmötet i Warszawa i sommar.

Satt under allt större internationell press har det polska regeringspartiet gått in för att på bred front försvara och förklara sig. Presstalesmannen Rafał Bochenek som är doktorand i juridik har lagt sin avhandling åt sidan för att istället arbeta åt regeringen och bland annat uttala sig i utländska medier.

– Att vi skulle förlama författningsdomstolen eller blockera demokratin är helt enkelt inte sant, säger han. Lagar som liknar de vi genomdrivit finns redan i till exempel Frankrike och Tyskland. Men vi vill också lösa den här krisen. Premiärminister Beata Szydlo har bjudit in samtliga partier i parlamentet till nya diskussioner, säger han.

Men få tror på någon snabb förändring av det låsta läget i Polen. Den utdragna grundlagskrisen och regeringens och oppositionens diametralt motsatta bilder av situationen har fått misstron att gro på bägge sidor.

Utanför regeringsbyggnaden tältar aktivister från demokratirörelsen KOD som säger sig vänta på att regeringen ska backa från sina lagändringar. En av dem, nätbokhandlaren Andrzej Miszk, har hungerstrejkat i tretton dagar och säger att han tänker fortsätta tills regeringen ändrar sig.

– Jag kommer att vara här så länge som det krävs, säger Andrzej Miszk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista