Anders Sundström, styrelseordförande i Swedbank. Foto: TT
Anders Sundström, styrelseordförande i Swedbank. Foto: TT

"Månader av mediecirkus går mot sitt slut"

2:31 min

Anders Sundström riktade skarp kritik mot vissa av de stora ägarna, som nu inte längre har förtroende för honom, vid en pressträff i förmiddags.

Beskedet om att Anders Sundström inte föreslås till omval som styrelseordförande kom från valberedningen i morse. Klockan tio höll Sundström en pressträff, där han ägnade en stor del av tiden åt att kritisera vissa stora ägare för att inte vara tydliga i huruvida man har förtroende för honom eller inte. 

– Det är för mig besynnerligt att vissa av de institutionella ägarna, som inte sitter i valberedningen, är så aktiva medialt och i sina kontakter med andra intressenter, men håller tyst i själva grundfrågan: står man bakom valberedningens förslag eller inte, sa Sundström.

– Jag hoppas att ägarna är mer tydliga i framtiden, om de har förtroende eller inte förtroende, fortsatte han.

Anders Sundström hade velat veta vilka som krävt hans avgång.

– Jag har frågat valberedningen, men det har inte redovisats för mig, sa han.

– Flera månaders mediecirkus går mot sitt slut, sa Anders Sundström i sitt anförande, och luftade även viss kritik mot medieuppmärksamheten kring honom själv.

Inte tillräckligt stort stöd

Valberedningen gick ut med nyheten i morse i ett pressmeddelande där det konstateras att Anders Sundström som styrelseordförande inte har tillräckligt stort stöd.

Valberedningens ordförande Lennart Anderberg förklarar beslutet:

– Vi har haft kontinuerliga kontakter med andra ägargrupper. Det blev igår tydligt att det inte finns ett tillräckligt förtroende för Anders Sundström.

Det var nödvändigt att låta Anders Sundström gå, men kritiken mot honom har varit för hård, tycker Lennart Anderberg.

– Jag håller Anders Sundström väldigt högt. Han har gjort ett fantastiskt arbete för Swedbank och haft en avgörande betydelse för den goda utveckling som Swedbank har, säger Lennart Anderberg.

Claes Aronsson, ekonomireporter på Ekot, kommenterar beskedet:

– Anders Sundström har ju fått väldigt hård kritik, framför allt i media, sedan vd:n Michael Wolf sparkades för några veckor sen. Ägarna har inte varit lika tydliga i sin kritik. Men uppenbarligen har nu ägarna ändå genom valberedningen bestämt sig för att Sundström inte ska föreslås till omval som styrelseordförande.

Som ordförande föreslår valberedningen istället nuvarande vice ordförande, Lars Idermark.

Swedmark har sin bolagsstämma den 5 april.

– Det såg på förhand ut att bli en dramatisk bolagsstämma. Nu får vi väl se hur det blir med det, säger Claes Aronsson.

Vad kan detta få för betydelse för Swedbank framöver?

– Det här kan vara både positivt och negativt. Tre av de viktigaste cheferna har bytts ut, och nu styrelseordföranden. Det är självklart inte så bra för kontinuiteten i en bank. Men eftersom Anders Sundström blivit så hårt kritiserad i media, kanske detta besked leder till lite lugn och ro för banken, säger Claes Aronsson.

Swedbankaktien steg med 1,4 procent när Stockholmsbörsen öppnade, nästan dubbelt så mycket som övriga banker.

Under granskning

Swedbank är sedan årsskiftet under granskning av Finansinspektionen, FI, sedan det framkommit att bankens finanschef Göran Bronner och dåvarande storföretagschefen Magnus Gagner-Geeber haft privata fastighetsaffärer. Detta avslöjades av Dagens industri.

Enligt tidningens granskning har de båda cheferna byggt upp en företagsgrupp med fastigheter i Stockholm, Örnsköldsvik, Örebro och Skövde.

Gagner-Geeber fick sparken i december. Dåvarande vd:n Michael Wolf sade till Dagens industri att intressekonflikterna granskats och att "inga fel begåtts i sak".

I februari fick Wolf gå från banken med omedelbar verkan. Han polisanmäldes även av bankens styrelse för brott mot marknadsmissbrukslagen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista