Kritik mot rekrytering av Bermudez Svankvist till Migrationsverket  Foto: TT
Kritik mot rekrytering av Bermudez Svankvist till Migrationsverket Foto: TT

Facket kritiserar rekrytering av Bermudez-Svankvist

1:43 min

Nu kommer skarp facklig kritik mot att Angeles Bermudez-Svankvist, som 2013 fick sparken från jobbet som generaldirektör för Arbetsförmedlingen, har handplockats till Migrationsverket.

Enligt fackförbundet ST har Migrationsverket brutit mot flera regler vid tillsättningen av Bermudez-Svankvist.

Den nionde mars kunde de anställda på Migrationsverket läsa på myndighetens intranät att Angeles-Bermudez Svankvist rekryterats till en tjänst som verksamhetsutvecklare.

Då hade Bermudez-Svankvist redan varit anställd i åtta dagar. Beskedet att den skandalomsusade före detta generaldirektören för Arbetsförmedlingen hade handplockats till Migrationsverket, väckte både förvåning och ilska bland de anställda, säger fackförbundet ST:s avdelningsordförande Sanna Norblad.

– Folk undrade om det kan vara sant det här, eller är det ett aprilskämt? Alltså det har varit nästan på gränsen till att folk har ställt sig upp och skrikit när man fick läsa det här på verksnätet.

I augusti 2013 fick Angeles Bermudez-Svankvist sparken från jobbet som generaldirektör för Arbetsförmedlingen. Efter en tid av hård kritik mot hennes ledarstil, och Aftonbladets avslöjande att hon mobilsurfat för drygt 280 000 kronor på mindre en ett och ett halvt år, förklarade regeringen då att situationen var ohållbar.

Förutom att facket är kritiskt mot valet av person, så menar man också att Migrationsverket brutit lagen, genom att handplocka Bermudez-Svankvist utan på förhand informera om tillsättningen.

Den som genomförde rekryteringen var Migrationsverkets operative chef Mikael Ribbenvik. Ekot har inte nått honom för en kommentar, men till fackförbundet ST:s tidning Publikt erkänner han att han har brutit mot reglerna. Men han försvarar ändå rekryteringen med att han behövde någon på plats snabbt och därför inte hade tid med ett vanligt rekryteringsförfarande.

Angeles Bermudez-Svankvists nya tjänst som verksamhetsutvecklare för organiserad sysselsättning för asylsökande är tidsbegränsad och gäller året ut.

Enligt flera källor Ekot varit i kontakt med på Migrationsverket runt om i landet, är missnöjet med rekryteringen stort. Och Sanna Norblad på fackförbundet ST tror att Bermudez-Svankvist kan få det svårt att göra ett bra jobb.

– Utifrån de signaler vi får från medlemmarna att man anser att hon är olämplig, så tror jag att det kommer att bli svårt för henne att uppfylla det uppdrag hon fått.

Angeles Bermudez-Svankvist har avböjt att kommentera kritiken kring hennes tillsättning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista