Nordeaskylt. Foto: Lars Pehrson/TT
Foto: Lars Pehrson/TT

Direktrapport: Jätteläcka ger inblick i skatteparadisens ljusskygga värld

71 min

Världsledare, sportprofiler, filmstjärnor och även ökända brottslingar gömmer enorma summor pengar från allmänheten.
Avslöjandet är ett internationellt samarbete mellan grävande journalister.

Journalister från hela världen har granskat de så kallade Panamadokumenten i vad som beskrivs som historiens största läcka.

Även storbanken Nordea erbjuder rika kunder att placera pengar i skatteparadis, det rapporterar SVT.

Alexander Klaar, Ekot: Ikväll avslöjar ett internationellt samarbete mellan grävande journalister.
Journalister från hela världen har granskat de så kallade Panamadokumenten i vad som beskrivs som historiens största läcka.

20:13, 3 April 2016

Alexander Klaar, Ekot: Även storbanken Nordea erbjuder rika kunder att placera pengar i skatteparadis, det rapporterar SVT.

20:13, 3 April 2016

Alexander Klaar, Ekot: Nordea har erbjudit sina allra förmögnaste kunder att skapa brevlådeföretag i skatteparadis för att undvika skatt. De har gjort det genom
att använda juristfirman Mossack Fonseca i Panama.

20:15, 3 April 2016

Alexander Klaar, Ekot: Sammanlagt ingår 11,5 miljoner dokument i den historiskt stora läckan.

20:16, 3 April 2016

Alexander Klaar, Ekot: Uppgiftslämnare ska ha tagit kontakt med den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung. Tidningen tog hjälp av organisationen ICIJ, en internationell organisation för grävande journalister. Totalt har 100 redaktioner arbetat med den här läckan.

20:18, 3 April 2016

Alexander Klaar, Ekot: För Sveriges del har SVT och Uppdrag granskning tagit del av läckan.

20:18, 3 April 2016

Alexander Klaar, Ekot: De läkta dokumenten avslöjar hur juristbyrån Mossack Fonseca skapat brevlådeföretag i skatteparadis, något som i sig inte är olagligt. Brevlådeföretagen har används för att dölja stora summor pengar.
Kontakten mellan kunder och Mossack Fonseca sköts av banker, ofta stora och internationella sådana.I Sverige har Nordea använt sig av Mossack Fonseca.

20:20, 3 April 2016

Alexander Klaar, Ekot: Mossack Fonseca skriver i ett uttalande att man följer lagen, och aldrig har blivit dömda för brottn enligt SVT.

20:21, 3 April 2016

Alexander Klaar, Ekot: På Island uppges ett par ministrarna ha använt sig av juristbyrån för att placera pengar i skatteparadis.Något som Ekot rapporterar om tidigare idag.

20:23, 3 April 2016

Alexander Klaar, Ekot: I Sverige har bland annat storbanken Nordea, via sitt kontor i Luxemburg, samarbetat i med Mossack Fonseca, som skapat hundratals brevlådeföretag åt förmögna kunder. Nordea hävdar att man slutat med upplägget sedan 2009.

– Efter 2009 har vi haft en period där vi proaktivt går in och tar ansvar. Vi hade ett litet antal förut. Nu är det ett mycket lågt antal av den här sortens strukturer, säger Thorben Sander, vd på Nordea Luxembourg till SVT.

20:28, 3 April 2016

Alexander Klaar, Ekot: Det stora avslöjande internationellt sätt är att många personer med nära kopplingar till Rysslands president Vladimir Putin har genomfört transaktioner på hundratals miljoner dollar mellan banker och bolag.

Putins talesperson har avböjt att kommentera uppgifterna.

20:34, 3 April 2016

Johan: Spännande. Hur tänker man gå vidare kring släppet på dessa personer som smitit undan skatt ? Kommer allmänheten få tillgång till hela materialet ?

Alexander Klaar, Ekot: Den internationella organisationen för grävande journalister, ICIJ, har sammanställt flera av avslöjandena på sin sajt: https://panamapapers.icij.org/

20:37, 3 April 2016

Alexander Klaar, Ekot: I Sverige sticker alltså storbanken Nordea ut, enligt SVT, som deltagit i granskningen.
– Vi har styrt upp reglerna väldigt noga sedan 2009 för att sånt här inte ska hända, säger Nordea presschef Magnus Nelin i Ekots extrasändning.

Enligt Nelin finns upplägget fortfarande för ett antal kunder.

20:41, 3 April 2016

Alexander Klaar, Ekot: Sveriges finansminister Magdalena Andersson tycker att avslöjandet är mycket allvarligt.
– Alla företag som hamnar i det här sammanhanget borde fundera på om det är bra för dem att förknippas med det, säger Magdalena Andersson i Ekots extrasändning.

21:18, 3 April 2016

Alexander Klaar, Ekot: – Det finns många som lägger mycket tid och resurser på att undvika att betala skatt. Jag tycker det är ett oläglig sätt att arbeta. Jag strävar efter en ordning där vi har ett skattesystem där det är svårt att undvika att betala skatt och där alla vill vara med och bidra till hög kvalité i välfärdstjänsterna. Hela vårt system bygger på att alla är med och betalar skatt, säger Magdalena Andersson.

21:23, 3 April 2016

Alexander Klaar, Ekot: – Sedan finanskrisen har vi arbetat mer aktivt på att få med olika länder på att utbyta information. De möjligheter som tidigare fanns att gömma pengar har blivit mycket mer begränsande. Från svensk sida har vid informationsutbytesavtal med vad som tidigare varit skatteparadis. Skatteverket har fått fantastiskt nya möjligheter att hitta pengar som svenskar försöker gömma pengar utomlands, säger finansminister Magdalena Andersson.

21:30, 3 April 2016

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista