En säkerhetsvakt sitter utanför entrén till advokatbyrån Mossack Fonseca.
Adovkatbyrån Mossack Fonsecas kontor i Panama. Foto: Arnulfo Franco

Panamabyrån: Vi har inte gjort fel

Chefen för den advokatbyrå i Panama som står i centrum för det gigantiska avslöjandet om skattesmitning och penningtvätt hävdar att firman inte begått några fel. I stället säger han sig vara utsatt för en "internationell kampanj mot integritet".

– Vi anser att det pågår en internationell kampanj mot personlig integritet. Integritet är en helig mänsklig rättighet, men det finns människor som inte förstår det. Vi tror definitivt på integritet och kommer att fortsätta arbeta så att laglig sekretess kan fungera, säger Ramon Fonseca, chef för advokatfirman Mossack Fonseca, till nyhetsbyrån Reuters.

Fonseca säger att hans bolag har utsatts för en framgångsrik men "begränsad" hackerattack. Enligt honom har advokatfirman skapat mer än 240 000 bolag, men att de allra flesta har använts för legitima ändamål.

Fonseca understryker i telefonintervjun att advokatbyrån inte är ansvarig för vilken verksamhet som bedrivs i bolagen som den har startat.

– Vi strävar efter att göra juridiska strukturer som vi säljer till mellanhänder som banker, advokater, revisorer och stiftelser, och de har sina slutkunder som vi inte känner till.

Läckan, som betecknas som en av de största i historien, har visat hur rika och mäktiga människor under årtionden använt brevlådeföretag för att gömma undan kapital för beskattning eller för att tvätta pengar.

Tidningen The Guardian, som tagit del av över 11 miljoner läckta dokument, skriver att 143 politiker använt skatteparadis. Bland dem finns Pakistans premiärminister Nawaz Sharif, Ukrainas president Petro Porosjenko och Islands statsminister Sigmundur Davíd Gunnlaugsson.

Enligt tidningen går det även att spåra hur människor i den ryska presidenten Vladimir Putins närhet gömt undan över 2 miljarder dollar. Anhöriga till Kinas president Xi Jinping finns också med bland de utpekade i härvan.

Fakta: Panamadokumenten

Läckan beskrivs som en av historiens största. 2,6 terrabyte med data har överlämnats av en anonym källa till den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung, som sedan delat med sig av de 11,5 miljoner dokumenten till det internationella journalistnätverket ICIJ.

De senaste 12 månaderna har omkring 400 journalister från över 80 länder gått igenom dokumenten. Materialet kommer från advokatbyrån Mossack Fonseca i Panama som säljer anonyma offshore-bolag. I läckan finns information om runt 214 000 företag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista