Sveriges Radios korrespondenter Radiokorrespondenter 2015 Maria Persson Löfgren (Moskva) Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Maria Persson Löfgren, korrespondent i Moskva. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Chatt: Maria Persson Löfgren om situationen i Ingusjien

I dag sänder vi Maria Persson Löfgrens reportage från Ingusjien, där hon själv blev attackerad tidigare i år. Hon svarar på frågor om människorätts­läget och hennes upplevelser av den attack hon utsattes för.

Lars: Finns det ett allmänt stöd för Ramzan Kadyrov i de ryska maktkretsarna, eller står och faller det stödet mycket i förhållande till den personliga relationen mellan honom och Putin?

Maria Persson Löfgren: Det finns kritiska röster också inom makten i Kreml mot Ramzan Kadyrov och det finns kritik inom polis och säkerhetstjänsten FSB, eftersom RK hindrat polisutredningar federalt. Skulle inte säga att Putin har en särskilt stark personlig relation till Kadyrov, men han insåg tidigt att Kadyrov kunde styra delrepubliken så att Moskva inte längre behövde oroa sig för utbrytare och rebeller.

14:52, 7 April 2016

Annie Li Eriksson, Ekot: Hej och välkomna till chatten! Som ni ser så har Maria redan börjat svara på frågor. Skicka in din fråga genom att klicka på knappen ovan.

14:57, 7 April 2016

Arne: Vad kan jag som svensk medborgare göra för att stödja en demokratisk utveckling i Tjetjenien?

Maria Persson Löfgren: Hej Arne! Det var en svår fråga, men en bit på vägen är kanske att hålla sig informerad och stötta organisationer, som arbetar för mänskliga rättigheter.

15:00, 7 April 2016

Oskar: Hur skiljer sig situationen i Ingusjien/tjetjenien mot resten av Ryssland?

Maria Persson Löfgren: Hej Oskar! Det går inte riktigt att jämföra Tjetjenien och Ingusjien med ett generellt "Ryssland", eftersom den ryska befolkningen är så mångfacetterad. En ryss kan ju vara tatar tex och därmed muslim och kanske stå närmare en tjetjen än en ryskortodox rysk man från Moskva. Men det som präglar Ingusjien och Tjetjenien är de två Tjetjenienkrigen, som gjorde båda urfattiga och beroende av ekonomiskt stöd från centralmakten i Moskva. Men det gav också grogrunden för den laglöshet som i högre grad präglar de båda delrepublikerna än tex Tatarstan eller ryska Karelen. Majoriteten är muslimer i I och T, men lika viktigt är förhållandet till din familj,släkt eller klan om du så vill. Om du tillhör samma klan som presidenten känner du dig säkrare än om du inte gör det. Men samma typ av nepotism existerar också i andra delar av Ryssland fast den är inte riktigt lika tydlig. Tjetjenien har blivit ett striktare land rent religiöst pga Ramzan Kadyrov, som förespråkar en traditionell form av sunni islam, med delar som egentligen bryter mot rysk grundlag, som månggifte eller att gifta bort tonåriga flickor eller att kräva viss klädsel i statliga byggnader tex.

15:14, 7 April 2016

MGM: En rysk familj bodde 8 år i Tjetjenien. Fadern hjälpte en vän med mat. Familjen blev då fråntagna sina pass och fadern misshandlades under en veckas tid på polisstationen. De fick hjälp att fly gömda i en långtradare och kom till Sverige för drygt två år sen. Nu ska de utvisas till Tjetjenien. Orsak: De kan inte bevisa sin identitet. Hur ska man kunna stoppa utvisningen?

Maria Persson Löfgren: Åh det är verkligen en hopplös fråga att svara på, jag känner till många liknande fall av asylsökande tjetjener i Europa, som riskerar att skickas tillbaka. Problemet oftast att migrationsmyndigheterna hävdar att de kan återvända till någon annan plats i Ryssland, alltså inte behöver återvända till just Tjetjenien, eftersom det ju inte är ett eget land utan en delrepublik i Ryssland... Jag har dessvärre inget bra råd när det gäller detta eller liknande fall.

15:17, 7 April 2016

Niklas: Dom som ligger bakom den typ av attack du utsattes för, vad ärdet som driver dom, tror du?

Maria Persson Löfgren: Okunskap när det gäller förövarna, det blir ju nästan skrattretande att de kallar oss terrorister när det är de själva som beter sig som terrorister. Någon gav dem en order, de fick betalt och utförde uppdraget, utan att ställa några mer frågor. Men jag skulle gärna vilja fråga deras mammor hur de ser på sönernas agerande.

15:19, 7 April 2016

Henrik: Hej! Hur hanterar ryssland i stort, alltså Moskva, situationen?

Maria Persson Löfgren:
Hej Henrik! Genom att inte hantera den, genom att blunda och låta det som händer där hända. Det finns också, ska man komma ihåg, många ryssar som hyser ett starkt förakt för folken i Kaukasus, ser dem som extremister och banditer generellt och tycker inte att Moskva ska fortsätta stödja framförallt Tjetjenien med så mycket ur statskassan, som man gjort hittills

15:21, 7 April 2016

Pommern: Finns det bara Putin som politiker i Ryssland? Vi får ju aldrig veta vad som diskuteras där. I deras fullmäktigeförsamlingar. Vad planerar dom? Vi bor nära 4 miljonerstaden St Petersburg, men det rapporteras ingenting därifrån. Ryssland är en vit fläck för oss svenskar. All rapportering är inriktad på kritik mot Putin precis som att han bestämmer allt i landet. Om USA på andra sidan jordklotet så sänds det rapporter varje dag. Om Rysslands inrikespolitik rapporteras nästan inget! Är det inte intressant att ta upp?

Maria Persson Löfgren: Hej!
Jag har själv intervjuat politiker i ryska duman och rapporterat om lokala politikers frågor. Men samtidigt är det viktigt att komma ihåg hur beslutsgången är i rysk politik. Duman kan inte på egen hand stifta lagar eller ta beslut, utan att presidenten godkänt dem. Denna maktfördelning påverkar så klart rapporteringen, det är faktiskt så att presidenten har den avgörande beslutande makten i Ryssland. Men det är så klart intressant att höra olika politikers röster, dock brasklappen om att deras möjlighet att påverka måste alltid finnas med. Jag hoppas hinna göra mer från St Petersburg, inte haft riktigt tid senaste året

15:27, 7 April 2016

Per i Lund: Hej Maria, Hur kommer konflikten mellan Ingusjien/Tjetjenien in i spelet och konflikterna mellan Turkiet (Ankara) och Ryssland (Kreml) samt Ryssand och Georgien.

Maria Persson Löfgren: ,
Hej Per! Ja det är verkligen intressant, turkiska bolag har byggt en hel del av de nya skyskraporna i Tjetjenien och relationen var tidigare mycket god mellan delrepubliken och Turkiet. Men nu måste de gå mer försiktigt fram. Turkiet roll när det gäller att släppa in IS krigare från T och I är en punkt, där finns Georgien med då en del av IS har hållit till i georgiska Pankisibergen, även om georgiska säkerhetstjänsten säger att de jagat bort dem. Hörde själv i Ingusjien att det just nu pågår jakt på IS ( uppemot) 1000 i ingusjiska bergen. Känslan är att Ingusjien och Tjetjenien har svårt för varandra, polis från I vågar inte förfölja brottslingar in i T och ingusjiska poliser har blivit skjutna när de försökt. I Tjetjenien talas inte särskilt väl om Ingusjien heller...

15:31, 7 April 2016

Birgit J: Välkommen tillbaka Maria! Du är en strålande korre. Har du fått någon ursäkt eller ingående förklaring från ngn oligark, eller annan "viktig" person varför ni utsattes för obefogat våld??

Maria Persson Löfgren:
Hej Birgit!
Tack ska du ha! Det närmaste till ursäkt jag fått har varit ett officiellt brev från ryska UD:s presstaleskvinna. De var uppenbart skakade av det som hade hänt, på ett vis är jag ju här som en slags "gäst" med min ackreditering från ryska UD. Diplomatiskt har de en form av ansvar för mitt väl och ve..

15:33, 7 April 2016

Annie Li Eriksson, Ekot: Hej! Nu är det bara fem minuter kvar innan chatten stänger, häng kvar fram tills dess.

15:36, 7 April 2016

Arne: Jag får känslan av att man kan råka ut för vad som helst i Ryssland om man är alltför kritisk. Hur ser du på den saken och måste även du vara "försiktig" i din rapportering?

Maria Persson Löfgren: Hej Arne! Riskerna är betydligt större för ryska journalister än de är för utländska att råka illa ut. Jag har hittills försökt att inte tänka så att jag undviker kritiska ämnen av rädsla för vad det ska innebära, men det finns ju korrespondenter som inte fått sina visum och ackrediteringar förlängda. Det är förståss ett litet pris ijämförse med dem som förlorar sina liv.

15:42, 7 April 2016

Per i Lund: Givetvis önskar jag dig välkommen tillbaka åxå. Jag är sedan länge en trogen lyssnare till dina reportage. För att återknyta till min förra fråga om relationer mellan länderna så måste väl oljan även vara en avgörande faktor. IS är väl ändå ett realitvrt nytt problem, eller?

Maria Persson Löfgren: Hej igen Per!
Och tack! Jo hade du ställt frågan för några år sedan hade ju olja varit helt i fokus...idag känns ju tom oljan som om den håller på att bli passé... fast visst det byggs nya pipelines också utifrån nya politiska allianser i den här delen av världen så helt ute är varken oljan eller gasen än på ett tag

15:46, 7 April 2016

Annie Li Eriksson, Ekot: Nu är chatten slut och vi tackar för alla frågor! Lyssna på Studio Ett i eftermiddag.

15:50, 7 April 2016

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista